Hoe doen anderen dat? Of stel, het is je beroep om koffie te proeven pichichi, loop je hier dan ook tegenaan?
Ja en.... nee

Ik leef doordeweeks als een monnik. Ben sowieso niet echt een Oosterse eter en heb nog te kleine kinderen om een groene Thaise curry voor te zetten. Op z'n tijd vind ik het wel erg lekker overigens, maar dan dus... alleen op vrijdag of zaterdag. Zondag weer in het gelid! Mijn vrouw wordt er bij tijd en wijlen gek van, geen knoflook vooral. En dan doet ze het er wel eens doorheen, gelukkig in plakjes, en die vis ik er dan uit. Maar voor kort voor het koffie drinken helpt maar één ding. Heel simpel en binnen handbereik van ons allemaal.... Ik houd het nog even spannend en ga eerst nog even op wat quotes reageren:
Maar ik meen dat mensen die hun Q grader cupping proef gaan afleggen dagen tevoren reeds scherpe kruiden, knoflook en dergelijke vermijden. Dus het beste is al die dingen laten staan.
Klopt Frans! Dan is het nóg monnikachtiger, om zelf leip van te worden hoor. Ik zie mezelf nog ronddolen door een donker en koud Edinburgh december 2016 op zoek naar een 'geschikte' eettent in de buurt van hotel. Je staat al redelijk stijf van de stress én de koffie

en wil elke avond nog wat lezen en oefenen, maar dan dus toch iets eten... Eindigt meestal met de meest saaie pasta van de minst originel Italiaan. Overigens heb ik op beide eerste dagen van beide Q cursussen wel ´heet´ gegeten: in Parijs Aziatisch wokvoer als maandagmiddaglunch en in Edinburgh Indiaas op eerste avond. Maar dan stiekem toch het minst scherpe uitzoeken he!
Inderdaad neutrale dingen zoals een stukje brood of cracker. Water is om te spoelen maar doet verder niks. Brood kan ook echt de smaak neutraliseren. Brood neemt veel meer op dan water waardoor het ook veel effectiever is.
Brood en cracker werkt ook wel hoor inderdaad, vooral cracker, en dan de meeste saaie, minst aan je tanden plakkerige; zgn. ´cream crackers´ vind ik wel aardig, alhoewel wat plakkerig, maar supersaai qua smaak. Melba toast zou ik niet doen, is al wat meer getoast en heeft iets licht zurigs. Maar handigste (letterlijk) zijn nog wel die kleine vierkante breekcrackertjes, ben even de naam kwijt..
Ik eet ‘s ochtends vaak een handje ongebrande noten,
Tot mijn verbazing stonden er in Edinburgh en dit jaar bij calibratie in Zwitserland ook ongebrande noten. Vind ik toch wel tricky, zeker als je Indonesische koffies gaat keuren
Ook vaak fruit. Druiven zijn wel te doen. En appels zijn ook wel populair maar ik vertrouw de bovenmatige hoeveelheid malic acid die je dan al tot je neemt niet voor resultaat daarna. Het is ook iets wat ze in Brazilië doen dacht ik... duh, bijna alleen maar unwashed low acidity koffies!
Als ik koffiesamples moet proeven en beoordelen mijdt ik een dag van te voren al scherp gekruid eten en vooral alles met MSG (ve-tsin). Daarom gaan we op vrijdag pas een loempia eten
Banaan is, naar mijn weten, niet persé een reset, maar meer iets dat snel van je smaakpallet verdwenen is. Je kunt het dus best goed eten als je je smaak niet wilt verpesten.
Goed bezig Arnoud! En banaan, inderdaad geen reset, maar vult én verdwijnt snel. Tijdens alle proefcursusstress hap je die nog wel zo tussendoor weg!
Bedankt Pti. Denk dat als er echt iets was voor het probleem smaak, jij het wel had geweten.
Zijn jullie er klaar voorrrrrr......????
Een. Gebrande. Koffieboon.
Gewoon, lekker opkauwen, twee of drie mag ook.
(Ook handig als je niet per se koffie wilt gaan drinken of keuren maar die penetrante uien en knoflooksmaak kwijt wilt, voor als je wil gaan tongzoenen of zo

)
p.s.
Weet iemand dat? Als je koffie gaat drinken en je hebt net een broodje pindakaas, sambal, komkommer op dan is je smaak zo anders door dat eten dat koffie niet meer neutraal smaakt.
Ik draai het gewoon om: eerst koffie, daarna eten!
