bobbee schreef:Euhm, in dat filmpje wordt meelverbeteraar toegevoegd. En dat is echt niet vitamine C, kunnen zomaar die Chinese haren in zitten!
Nou, dat is ook weer wat overdreven.
Ten eerste is vitamine C wél een veel gebruikte meelverbeteraar (als antioxidant).
Daarnaast zijn er (naast vitamine C) ook andere meelverbeteraars dan L-cysteïne, tarwegluten bijvoorbeeld.
Tarwegluten komen zoals de naam al doet vermoeden uit tarwe.

L-cysteïne wordt vooral in industriële deegverwerking gebruikt omdat het het deeg minder plakkerig maakt.
De kans is echter groot dat de meelverbeteraar in het filmpje is gebaseerd op tarwegluten, omdat bepaalde bloemsoorten soms te weinig gluten meer bevatten.
En om het verhaal af te maken; Chinese haren worden niet gebruikt als meelverbeteraar. Ook niet fijngemalen Chinese haren.
Wat wel gebruikt kan worden als (een van de verschillende) meelverbeteraars is L-cysteïne.
L-cysteïne is een aminozuur, een aminozuur is de meest basale bouwsteen (molecuul) van een eiwit.
Alle eiwitten worden gevormd door een specifieke volgorde (3D structuur) van verschillende aminozuren. Er zijn 20 natuurlijke aminozuren waarvan L-cysteïne er eentje is.
Doordat de verschillende aminozuren in verschillende volgordes verschillende eiwitten vormen, zijn er bepaalde eiwitten waar bepaalde aminozuren meer in voorkomen dan andere. Als je dus op zoek bent naar L-cysteïne, dan kies je bij voorkeur een eiwit dat rijk is aan L-cysteïne. Deze kan je immers volledig uit elkaar halen tot de kleinste bouwstenen, de aminozuren scheiden en zuiveren en dan heb je relatief veel L-cysteïne.
Keratine is zo'n eiwit dat rijk is aan L-cysteïne. Keratine komt in veel structuren voor, meestal de bekleding van dieren: huid, haar, veren, nagels, hoorns, schilden enz.
Het L-cysteïne dat wordt gewonnen uit keratine heeft wanneer het gescheiden en opgezuiverd is niks meer te maken met zijn bron.
L-cysteïne staat tot een haar als glucose tot een aardappel.
Glucose is een basiscomponent van zetmeel en aardappels bevatten veel zetmeel.
Zowel glucose als L-cysteïne zijn verkrijgbaar als een zakje poeder die je voor bepaalde doeleinden kan gebruiken waar hun bronmaterialen niet voor te gebruiken zijn.
Haar is geen meelverbeteraar net zo min als dat je een blokje aardappel in je espresso doet om deze wat aan te zoeten.
Met L-cysteïne is verder ook helemaal niks mis. Veel voedingsmiddelen bevatten van nature L-cysteïne, vooral eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, zuivel, maar ook groenten en granen. Het wordt aanbevolen om dagelijks 14,5mg per kg lichaamsgewicht aan L-cysteïne binnen te krijgen.
Wat verder overigens onverlet laat dat het verboden is om uit menselijke bronnen voedingsmiddelen te maken.
De vereniging van bakkers geeft aan dat in Nederland alleen L-cysteïne van plantaardige oorsprong wordt gebruikt.
http://www.bakkerswereld.nl/nieuws/nieu ... ne-1012333" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Behmor 1600+, Baratza Sette 270W, La San Marco SM95A, Faema MC90, La Pavoni Europiccola, mini Gaggia, Bezzera Magica, Bosch B30