Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

161
fransg schreef:
Mad Wally schreef:Absoluut! Maar als je zoekt op no knead brood vind je ook een aantal Nederlandse resultaten waaronder:
dank!

Gebruik jij ook tapatalk waardoor de link er zo raar uitkomt:

Schermafbeelding 2016-12-06 om 14.29.28.png

Ik heb gekeken op
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl ... bread.html en dat ziet er leuk uit, alleen is het met gist en ik richt me vooralsnog op desem.
Ik gebruik pc met Windows 7 Pro en Firefox. Wellicht moet ik de link anders plakken?

Wat betreft desem, ik heb dat wel eens geprobeerd maar het ging bederven. Ik weet niet wat ik fout heb gedaan. Verder heb ik vanwege werk en sport alleen maar in de weekenden de tijd om brood te bakken en dan vind ik droge gist veel makkelijker.
Incompetence: When you earnestly believe you can compensate for a lack of skill by doubling your efforts, there's no end to what you can't do

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

162
No knead brood is idd erg lekker. Min of meer uitgevonden in New York door Jim Lahey van Sullivan Street Bakery. Het schijnt zo te zijn dat ze in de rij stonden voor een sandwich daar toen hij er net mee bego...ik moet ook zeggen dat de korst fenomenaal is, erg lekker brood.
Hier de man in kwestie;
http://youtu.be/13Ah9ES2yTU
En hier wat no knead bread die ik heb gebakken destijds(2012):
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Er is ook een no knead desem versie die ik zeker ga proberen.
http://breadtopia.com/sourdough-no-knead-bread/
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

163
Wow,

Brood topic is trending topic op het koffie forum.... :D

Mooie broden, veel enthousiasme! Leuke site om ook eens te kijken: http://www.weekendbakery.com" onclick="window.open(this.href);return false; Mooie recepten, niet allemaal even moeilijk.

Eigenwijs als ik ben: ik zou iedereen willen aanraden om eens op zoek te gaan naar de digitale versie van het Tartine boek, deel 1. Mooi maar vooral focus op het 'echte' country brood...

@Fransg: top van je nieuwe stenen; ik ben met dezelfde ooit begonnen en ook bij dezelfde leverancier opgehaald. Daar ga je serieus blij van worden! Enne, qua oven: ik bak thuis in een Rofco B10. De B5 in je antwoord heb ik gehad maar deze is wat minder stabiel qua warmte: uit een B5 komen nog wel eens verbrande onderkanten.

Veel bakplezier!

groet, Vincent

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

164
Ja, leuk he Vincent. Koffie drinkende broodbakkers, wat wil je nog meer?!

Ik heb het No-Knead recept gevonden zoals ik die destijds heb aangepast en er nog wat volkoren door gemengd. Misschien leuk om eens te maken:

No Knead Bread met volkorenmeel
340 gram tarwebloem
90 gram volkorenmeel
1 gram droge gist
9 gram zout
345 gram water, kamertemperatuur

Bovenstaande ingrediënten in een grote kom mengen en 12 - 24 uur afgedekt laten staan.
Vervolgens het slappe deeg op een goed bebloemd aanrecht storten, met een deegschraper een paar keer opvouwen zodat er een redelijk ronde deegbal wordt gevormd. Met bebloemde handen oppakken en met een ronddraaiende beweging nog wat opbollen. Met bloem bestrooien en met de goede kant naar onder in een rijsmandje leggen en 2 uur laten rijzen.

De laatste 45 minuten van de rijstijd de oven met daarin de pan + deksel op ± 230 ºC voorverwarmen.

Deeg uit rijsmandje in hete pan kieperen (de goede kant van het deeg - wat de onderkant in het rijsmandje was - komt nu bovenop in de pan te liggen). Deksel erop en 30 minuten laten bakken. Deksel eraf en nog 20 minuten laten bakken.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

165
Dat no-knead ziet er geniaal uit, dat ga ik zeker uitproberen.

Over de stenen: ik heb een pizzasteen van de Sligro, maar na een aantal pizza's met wat overspill de steen op heeft het poreuze materiaal vieze zwarte vlekken gekregen en het zaakje stinkt geweldig als de temperatuur oploopt. Genoeg om zonder steen te bakken zelfs. Hebben jullie ook poreus spul of wat harders?
VBM Domobar Super, Mazzer Pharos, Mahlkonig Guatemala, een boel filterspullen, en een Quest M3 die al lang ligt te wachten :)

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

168
krijg honger van al die mooie foto's , mijn brood is meer het dagelijks brood en niet zo trendy :) heb nu een 800 grams brood voor tweede rijs staan en die gaat straks oven in inschieten op 240 daarna terug draaien naar 200 voor 25 minuten. half bloem half volkoren meel. Ga binnenkort bij ekoplaze het meergranen meel eens halen met vlokken erin. Hopelijk wordt dat door de vakjury (8 & 9 jr oud) ook goed gekeurd. Anders is het eenmalig.
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven

Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

170
cremalover schreef:Niet teveel van eten.
We kunnen het pas over 10000 jaar goed verdragen.

http://jessevandervelde.com/is-brood-gezond-of-ongezond
Dat lijkt weer zo'n profeet die even de waarheid komt vertellen door aanhalingen van loze opmerkingen over onderzoeken die wij maar moeten aannemen dat het waar is? Pfff dat was een lange kommaloze zin!

Hij geeft nergens melding vanwaar dat/die onderzoek(en) is/zijn gehouden en door wie en evt. welke wetenschappelijke onderbouwing (Natte vinger, Dikke duimen)

Zo zijn de "Onderzoeken" over koffie, thee, suiker, chocolade, sex, etc allemaal al eens aan de beurt geweest, dus alles wat lekker is wordt aan de kaak gesteld.

Als er dan een poosje over door gesukkeld is komt er weer een andere pocher om het te weerleggen met andere uit zijn/haar brein (fantasme) ontsproten semi waarheden?!

Zulke lui kom je ook regel of beter, stelselmatig tegen op de diverse fora, helaas Pindakaas (is dat wel gezond?)

Een paar smily's

;) :)
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.