Europese messen worden in het algemeen op 20 graden gesneden, dit omdat het staal zachter is dan de japanse messen. Mijn nakiri wordt op 15 graden geslepen, de harukaze wordt op 12 graden geslepen en is ook keihard staal (60 of 62 rockwel). Mijn sabatiers sleep ik trouwens ook altijd op 15 graden, ze worden sneller bot maar snijden wel lekkerder. De Europese messen zijn vaak dikker dan de japanse. Op youtube is een hele aardige amerikaan die veel messen reviewd en ook laat zien hoe je bepaalde messen moet slijpen. Zowel europese als japanse. Mijn boning mes heeft een schuinte tussen de 30 en 60 graden, en is vlak (en hol) aan de andere kant. Deze moet je ook op speciale manier slijpen. Slijpen opzich is geen kunst, je moet het gewoon vaak oefenen op de wetsteen en op den duur zit het gevoel in je vingers en slijp je klakkeloos 15 graden zonder wat voor fancy apparatuur dan ook.
Ik heb mijn eerste wetsteen weer vlakgemaakt. Het grove gedeelte ging prima op de betonvloer in de schuur. Het fijne gedeelte echter niet. Ik was bezig met messen slijpen op de waterslijper en bedacht dat de zijkant van de steen ook prima gebruikt kon worden om mijn wetsteen te vlakken
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven