Waarom volg je niet gewoon de aanwijzingen van een beproefd recept? Zo moeilijk is het niet om een actief desem te krijgen. Begin met 50gram roggemeel en 50 gram water. Door elkaar roeren en 3 dagen laten staan. Dan daar 50 gram van nemen en rest weggooien en aanvullen met 50 gram water en 50 gram roggemeel. Dat voor een week ongeveer dagelijks herhalen tot het goedje zich kan verdubbelen in volume in 6 tot 12 uur. Dan is het geschikt en actief genoeg om mee te bakken. Daarna kun je gaan voeren met volkoren meel of bloem om de smaak wat anders, zachter te krijgen. Op deze manier weet je ook zeker dat je met een desem werkt dat uit 100% hydratatie bestaat. Zo kun je met recepten gaan werken en weet je wat het vochtgehalte is van je brood. Dat wat cremalover vaak noemt, 60 % bijvoorbeeld.@3aan schreef:Ik probeer ook desem te verkrijgen en heb het gesplitst en die gelige waterdrab weggemikt, leek me niet goed maar het ruikt nog steeds goed, hieronder het wat meer geknede brood van vanmorgen.
Onderzijde,
Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.
231Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!