Re: Stumptowns handleiding voor de mokkapot

41
Overigens is mij het principe van voorgekookt water niet duidelijk: het principe is toch dat het water verwarmt wordt, de lucht erboven verhoogd wordt en geen kant op kan en hierdoor het water omhoog duwt door het filter bakje. Als je dan koud water gebruikt, wordt dit op gegeven moment warm (niet kokend) en gebeurt exact hetzelfde zonder dat het dus kookt. Enige wat je dus wint is tijd bij gebruik van voorgekookt water, want nu begint de druk meteen. Toch lees ik overal dat hierdoor de koffie niet verbrandt en dit ten goede van de smaak zou komen..... Dat laatste is toch sowieso niet het geval indien je het goed zet? Want dan begint de stroom al voordat het water echt kookt en is er met je koffiemaling niets aan het handje. Of zeg ik nu iets vreemds?
Volgens mij is het idee van voorgekookt water dat het potje zelf minder heet wordt.

Bijv (nummers verzonnen):
Koud water --> potje zelf is 150°C voordat water heet genoeg is om naar boven te stromen
Heet water --> potje zelf is 120°C voordat het water heet genoeg is om naar boven te stromen

Dit heeft dus vooral invloed op de temperatuur van het metaal van de funnel en de bovenkamer waar het koffiemaalsel en vloeibare koffie in zitten wat zou zorgen voor mindere verbranding.

P.s. ik weet dat ik reageer op een oud bericht

Re: Stumptowns handleiding voor de mokkapot

42
Mijn ervaring: warm water levert een veel betere smaak op.
Daarna het potje terugkoelen met koud water helpt ook voor een betere smaak.
Ik heb daarover (de theorie) eens veel gelezen, maar kan dat niet zo snel terugvinden. Maar denk dat de te hoge temperatuur zorgt voor een bittere smaak. Hoewel ik het niet vaak (meer) gebruik, ben ik nog steeds fan van het mokkapotje
La Marzocco Linea Mini / etzMAX LM
Ik drink koffie, en scheer me nat. Bij voorkeur niet tegelijkertijd. Dat geeft ongelukken.

Re: Stumptowns handleiding voor de mokkapot

43
OK - laat me rechtuit-rechtdoor zijn: ik heb de raadgevingen voor het bereiden van goede mokkapotkoffie niet gelezen. Wel heb ik reeds verscheidene andere instructies, bedenkingen zelfs, op andere sites doorzocht, en gelezen.

Ik gebruik mijn Italiaanskleurige mooie aluminium Bialetti bijna nooit, ik vind espresso vèèl beter, dus ik zal jullie (onze!) raadgevingen doorlezen, misschien doet dat wat.
Nee, OK ik drink mèt melk, mèt (valse) suiker, heelemaal verkeerd dus, de koffie is gewoon die die ik heb voor espresso, minder fijn gemalen in de goede handmolen die ik heb (een BPLUS Apollo uit Taiwan, met "Italian 48 mm burrs", ik heb gelezen van Italcrem, konisch, uitstekend spul lees ik, La Pavoni heeft toelating gegeven er zijn merklogo op te plakken, het enige probleem dat ik ermee heb is dat het malen zelf minder gemakkelijk is dan met de Mazzer...

Zonet kwam ik thuis van de chemo, had zin in een koffie maar niet om te wachten op voorverwarming van de espressomachine, dus ... Bialetti! Met Costa Rica Arabica bonen. Stevige portie volle melk voorverwarmd in de microgolf (hoe heet dat nou weer in NL, oh ja, de MAGNETRON! ;) ), net op het moment dat het brouwsel uit het pijpje verschijnt, vuur afgezet...we hebben koffie!

Sterke koffie! Net wat ik wilde, na chemotherapie voel ik me als een vod, een stevige scheut caffeïne mag van mij, of het wat doet, nou ja, ja dus! Of ie smaakt. Bof.
Ik laat het aan jullie over de betekenis van de uitdrukking "bof" te achterhalen! ;)

Groeten!
Paul