@nauti: Ik krijg toch het idee dat de werking van een HX niet helemaal duidelijk is,....... of ik snap het helemaal niet meer

.
Kijk eens
hier
Je ziet daar de HX met de sifon (rood), die vormt samen met het bovenste gedeelte van de E61 een gesloten circuit waardoorheen warm water stroomt dat z'n warmte haalt uit de (stoom-)boiler en afgeeft aan de E61. Aan de bovenkant er in, aan de onderkant eruit, dus tegen de klok in.
Op het moment dat je koffie gaat zetten en het handeltje overhaalt, gaat de pomp aan en wordt er water via de injector tube in de HX gepompt en verandert tevens het oranje "ovaaltje" in de E61 van stand. Daarmee open je het circuit en wordt het water uit de HX gedreven en loopt het niet meer rond, maar gaat schuin omhoog het witte kanaaltje in richting broeikop en via de puck in je kopje: espresso!
Bovenin dat witte kanaaltje zit de Erics thermometer. Het meet dus niet de temperatuur van het water in de HX zelf, maar die van de E61 in stilstand en die van het water vlak voordat het bij de puck aankomt als je koffie zet.
Als je het diagram bekijkt snap je ook waarom het water dat al een tijd in de sifon en HX rondloopt en dus ook via die HX in water van 125C zit, te heet is geworden en vóór het koffiezetten eerst moet worden weg gespoeld: de koelflush.