58
door Erik82
Tekork schreef: do 21 feb 2019, 22:21
Erik82 schreef:Grappig. Met 16gr en 250ml zou je eerder rond de 2:30-3:00 min moeten zitten met gewoon opgieten (ook een goede manier om je maalgraad te testen voordat je met de Gabi aan de slag gaat). Met 5.5 min ben je wel heel lang bezig en zou je veel overextractie verwachten. Met de Gabi zou je tot 4 a 4:30 min kunnen gaan maar meer dan dat geeft overextractie. Met een geweldige koffie als een Geisha blijf je waarschijnlijk wel een goede smaak houden maar dan kan het vaak nog veel beter. Sowieso kun je nu nog weinig van de Geisha verwachten aangezien die nog veel te vers is en dus een heel gesloten smaak zal hebben.
Eens dat het rond de 3 minuten zou moeten zitten. Gewoon opgieten duurt ook zo lang. Waar zou dit nog aan kunnen liggen? Temperatuur is 95/96 graden, fines van de Kinu (dichtslippen) lijkt mij sterk? Kraanwater en de papieren filter zijn dan de variabelen die nog over zijn die de extractie beïnvloeden/verlengen. We hebben een centrale ontharder op 0 graden hardheid, zou eens met een flesje Spa kunnen proberen. Papieren Filter is van Hario, kan daar nog verschil in zitten? Namaak?
Gewoon grover malen zodat de extractietijd naar beneden gaat. Wat dat betreft niet anders dan wat je ook bij espresso doet. Daarnaast geeft de Kinu wel redelijk wat fines en is dichtslippen wel het geval, zeker aan het einde van de extractie. Wat ik vaak deed was 30gr extra opgieten en de V60 eerder van het kannetje af halen omdat je dan dat laatste stukje omzeild waar juist de grote vertraging op gaat treden. Zo kun je ook met een wat minder briljante maler betere resultaten behalen.
Daarnaast ook zeker wat bobbee zegt. Ook ik gebruik de Japanse filters en die zijn veel fijner (staat made in Japan op). Als er een klein tabje op de bovenkant van het filter zit heb je de kans dat ze minder goed werken. De eerste batch daarvan was erg dik en gaf slechte resultaten maar dat hebben ze nu blijkbaar beter onder controle (
https://prima-coffee.com/blog/article/h ... nges/33030). Tegenwoordig is de enige manier om er zeker van te zijn dat je de echte dunne originele filters hebt de in karton verpakte 40-packs kopen (die zijn wel wat duurder).
Laatst gewijzigd door
Erik82 op vr 22 feb 2019, 08:17, 1 keer totaal gewijzigd.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60