Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

81
bobbee schreef:Euhm, in dat filmpje wordt meelverbeteraar toegevoegd. En dat is echt niet vitamine C, kunnen zomaar die Chinese haren in zitten!
Ik voeg dat er gewoon niet aan toe ik gebruik onderstaand recept

250gr tarwebloem
250 gr tarwemeel (whole meat)
15 gr verse gist
8 gr zout
15gr roomboter
300ml lauw water
1 teelepeltje bastersuiker
van bovenstaand recept maak ik elke dag vers brood.
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

85
De twee bestelde boeken over broodbakken zijn nog niet geleverd maar ik kan natuurlijk alvast beginnen met het in leven roepen van de desem:
Ook als je een desem op basis van tarwebloem wilt maken kun je het beste beginnen met (een deel) roggemeel. Roggemeel bevat namelijk 200 keer zoveel micro-organismen dan bloem. Deze micro-organismen zitten in de zemel van de graankorrel. Als de desem na een aantal dagen begint te bubbelen en rijzen (de start van het ontstaan van het gistingsproces) kan je hem gaan voeden met tarwebloem in plaats van roggemeel.
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl ... desem.html

Bij de Jumbo een pakje biologisch roggemeel gekocht en wat goedkope tarmemeel. Le the desem begin.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

87
Ha Frans daar heb ik mijn starter ook op gebaseerd destijds, die website. Bij mij is het een paar keer mislukt, verschil met de laatste poging was dat ik hem toen net wat warmer had gezet. Toen ging ie lekker. Dus zeker met deze koude dagen, als je een plekje met stabiele temperatuur bv iets boven 21 (23?) kunt vinden dan zou ik hem daar zetten.
VBM Domobar Super, Mazzer Pharos, Mahlkonig Guatemala, een boel filterspullen, en een Quest M3 die al lang ligt te wachten :)

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

89
Als je nu een potje vult met 50 gram water en 50 gram meel dan kan dat mooi zijn werk doen. Maandag neem je 50 gram van dat prutje en vul je aan met 50 gram water en 50 gram meel enzovoort. Dat doe je dagelijks tot het actief is en goed ruikt, friszuur. Kan niet mislukken.
(Ik heb het ook zo gedaan, met dank aan Ballie voor de tips die ik op het broodbakforum forum ontving.)
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

90
Oké heb ik gedaan! Uiteindelijk moet natuurlijk alles digitaal worden gemeten en gelogd, anders heeft het geen zin maar voor nu heb ik de watertemperatuur op analoge wijze vastgesteld.
glasthermometer01-L1020786-02-december-2016.jpg
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino