Re: Oatly havermelk Barista Edition

91
Ik drink liever koeiemelk in mijn Kaffee en ik kan niet zeggen dat ik Friese Doutzen lelijk vind. Het is een plaatje om naar te kijken, net als een dure Rembrandt die onze overheid koopt van de lelijke mensen van de Rothschild dynastie.
Het maakt mij eigenlijk ook niks uit wat ze ervan vindt dat ik liever koeiemelk drink in mijn kaffee en wat jullie van Doutzen vinden en ook niet of jullie liever plantaardige melk drinken.
Sorry, het interesseert mij niks bedenk ik mij nu. Niet lullig bedoelt hoor!
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Oatly havermelk Barista Edition

93
While Oatly and other popular oat milk brands use a lot of fancy, scientific processes to make their oat milk as creamy as possible (like emulsifying the milk with canola oil to give it that velvety mouthfeel), you can just as easily make an unprocessed and equally healthy version at home.

All you need is some oats, water, a fine mesh strainer, and a high-speed blender. You'll want to pick up some high-quality rolled oats for this — none of that Quaker Oats instant oatmeal if you want a satisfying and creamy plant-based milk! Simply soak the oats in water overnight (you'll want a 1:4 ratio of oats to water) and then blend until smooth and creamy.

Optionally, you can add sweeteners like coconut nectar or maple syrup to really boost the flavor profile and make it resemble the store-bought version. After blending everything together, simply pour it through a strainer to remove any sediment from your oat milk, and enjoy this high-fiber and easy to make non-dairy milk!

You may find that the homemade oat milk tastes a bit different from the cartons of oat milk you pick up at the grocery store. That's largely because oat milk companies process their milks with enzymes, oils, and other additives that give it its characteristically creamy flavor. So if you're looking for an unprocessed and healthier alternative, making it at home is your best bet.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Oatly havermelk Barista Edition

94
Koffie gerelateerd ;

Oat milk froths up better than other non-dairy milks

Still not sure why Oatly was so popular when it first hit U.S. markets? Go down to the nearest coffee house and order an oat milk latté. You'll quickly see what all the fuss is about: steamed oat milk is pretty much second to none, at least as far as non-dairy milk and coffee pairings go.

Baristas all over the country are becoming oat milk converts, as the milk's neutral flavor profile lends itself well to creamy espresso-based beverages like lattés, mochas, and flat whites. What's more, oat milk froths up really well when you steam it, creating the perfect microfoam for a non-dairy cappuccino, according to Refinery 29.

Since oat milk's protein content is so much lower than other non-dairy milks, baristas have to use a slightly different technique for steaming (since the proteins in the milk are what give steamed milk its characteristic bubbly structure), but once the microfoam is established, steamed oat milk has the perfect, velvety consistency that'll satisfy even the most devoted dairy aficionados.

Not to mention, special barista blends for oat milk have been popping up in coffee shops across the country — these versions are specifically formulated so that baristas can easily foam them up without having to switch up their steaming technique too much.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Oatly havermelk Barista Edition

95
Ik gebruik de barista version ook voor smoothies, of in de elektrische klutser om warme melk te maken waar ik dan een beetje honing in doe.

Jan van der Weel maakte een jaar geleden al eigengemaakte havermelk, maar ik heb daar geen geduld voor. De Jumbo is slechts enkele deuren verderop en in de tijd dat een ander het zelf bereidt kan ik een Jumbotas vol van die halveliterpakjes halen...

En met flitsfietsbezorgers enkele deuren de andere kant op is er helemaal geen beginnen meer aan om het zelf te willen doen.

Dat ik mijn eigengebakken brood zelf bak en eigengebrande bonen zelf brand en dat mijn vriendin zelf eten kan koken vind ik al excentriek genoeg ;-)
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Oatly havermelk Barista Edition

96
Ik brand mijn eigen koffie omdat ik niks spontaan kan halen. Er zit een brander maar dat is niks. Brand alles zonder kennis en gewoon even donker.

Maar als ik in Amsterdam zou wonen zou ik denk ik wel gewoon ergens wat gaan kopen.
Voor gewone melk kan ik geen koe houden en het is op iedere hoek van de straat vers te krijgen.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Oatly havermelk Barista Edition

99
Ik ben er snel aan gewend en moet er niet aan denken weer koemelk te gebruiken...

Eigenlijk is het ook een raar idee, een koe uitmelken. Hoe zou een koe eruit zien als die gewoon slechts enkele malen in d'r leven een kleintje zou krijgen en die te eten gaf door middel van een uier zonder dat anderen daar aan zogen.

De haver maakt het niet uit, die heeft een fijn leven op het land en gaat pas daarna de mout in of naar de oatly.

Ik dronk sowieso nooit koude melk, vind ik vies smaken.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino