Hoe ontkalken

Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
MartijnRidderkerk
Berichten: 16
Lid geworden op: za 12 okt 2013, 21:59

Hoe ontkalken

Berichtdoor MartijnRidderkerk » ma 18 nov 2013, 07:03

Goedemorgen,

Kan iemand uitleggen hoe ik mijn apparaat het best kan ontkalken?
Alvast bedankt.

Gebruikersavatar
Spironski
Berichten: 5781
Lid geworden op: ma 03 mar 2008, 16:52
Locatie: Groningen

Re: Hoe ontkalken

Berichtdoor Spironski » ma 18 nov 2013, 14:00

Een korte zoekactie via het zoek-venster: http://www.koffiepraat.nl/forum/viewtop ... +ontkalken
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

MartijnRidderkerk
Berichten: 16
Lid geworden op: za 12 okt 2013, 21:59

Re: Hoe ontkalken

Berichtdoor MartijnRidderkerk » vr 22 nov 2013, 13:26

Goedemiddag,

Die had ik al gelezen.
Ik wil vooral weten of iemand wat ervaring met hetzelfde apparaat heeft?"

Groetjes
Martijn

Gebruikersavatar
Spironski
Berichten: 5781
Lid geworden op: ma 03 mar 2008, 16:52
Locatie: Groningen

Re: Hoe ontkalken

Berichtdoor Spironski » vr 22 nov 2013, 13:40

De principes zijn hetzelfde voor al die apparaten.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

HolyBean
Berichten: 79
Lid geworden op: ma 20 jul 2009, 16:46

Re: Hoe ontkalken

Berichtdoor HolyBean » vr 22 nov 2013, 14:18

De e61 machines dan, andere machines en volautomaten kunnen o.a. ook aluminium onderdelen bevatten waardoor het niet raadzaam is om met citroenzuur te ontkalken. Vaak wordt dan een middel op basis van melkzuur aanbevolen.
LM Linea 1 - Compak K-10 Doserless - Quest M3 (PID mod)

Gebruikersavatar
Spironski
Berichten: 5781
Lid geworden op: ma 03 mar 2008, 16:52
Locatie: Groningen

Re: Hoe ontkalken

Berichtdoor Spironski » vr 22 nov 2013, 15:16

Ja, is wel erg algemeen gesteld, maar Bezzera werkt toch ook met bronzen onderdelen?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Wedj
Berichten: 209
Lid geworden op: vr 16 aug 2013, 15:40

Re: Hoe ontkalken

Berichtdoor Wedj » vr 29 nov 2013, 18:56

Bij mijn nieuw aangeschafte ECM 4 zat een sachet bij .
Deze was voor te ontkalken en bevatte juist citroenzuur.
Na 4 maanden toch maar eens ontkalkt terwijl ons water een hardheid heeft van 3,65. :D :mrgreen:
Dus kwam ook niks mee en nu een week later lekt het nog niet.
Dus geen alu verbindingen gebruikt?
Home: faema e61 originale,Mythos1, Eureka Specialita en nog genoeg 😀

Gebruikersavatar
bobbee
Berichten: 13175
Lid geworden op: za 01 sep 2012, 08:39
Locatie: Emmen...

Re: Hoe ontkalken

Berichtdoor bobbee » vr 29 nov 2013, 19:30

Je moet echt niet ontkalken als het niet nodig is. Er kunnen veel problemen van komen, dus kun je het beter voorkomen door een onthardings zak te gebruiken in het waterreservoir.

http://www.kafko.nl/onthardings-zak.html
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Wedj
Berichten: 209
Lid geworden op: vr 16 aug 2013, 15:40

Re: Hoe ontkalken

Berichtdoor Wedj » vr 29 nov 2013, 23:51

thanks, had deze al eerder gezien.
Bjorn van de dutch barista club heeft ook een soortgelijk systeem.
Ga er morgen even langs neem misschien ook wat koffie mee alhoewel blanchedael ligt nog in de diepvries, fascino is onderweg.....mmmmm
Home: faema e61 originale,Mythos1, Eureka Specialita en nog genoeg 😀

Gebruikersavatar
Spironski
Berichten: 5781
Lid geworden op: ma 03 mar 2008, 16:52
Locatie: Groningen

Re: Hoe ontkalken

Berichtdoor Spironski » za 30 nov 2013, 03:22

Nadeeltje van zo'n zak is wel dat deze even tijd nodig heeft om te werken. Je moet dus geruime tijd van tevoren al je watertank vullen om het water ontkalkt te krijgen. En soms vergeet je (ik) dat gewoon, wat dan betekent dat je maar gedeeltelijk ontkalkt water gebruikt.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder


Terug naar “Koffie technieken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 24 gasten

cron