Re: Hoe

32
bobbee schreef: do 11 okt 2018, 14:15
pichichi schreef:....
Die koffieboon.....Man...
Afbeelding
... Ik ben dankbaar
Afbeelding
...het werkt zo goed!
Afbeelding
:lol:
Dé oplossing is soms héél dichtbij en eenvoudig!
Ah! How sweet coffee tastes, more delicious than a thousand kisses, milder than muscatel wine.
Coffee, I have to have coffee, and, if someone wants to pamper me, ah, then bring me coffee as a gift!

The Coffee Cantata - J.S.Bach

Re: Hoe

34
Een tijd geleden heb ik flink in de literatuur gedoken voor ondersteunende theorie bij een semiprofessionele bierproefavond. Daarbij was de nadruk op het waarnemen van ongewenste smaken, dus het was essentieel om bewust te zijn of je wel scherp genoeg proeft! Bronnen kan ik geven als er interesse voor is.

Bottom line: een reset is kort mogelijk door het drinken van water en het eten van een water cracker (van die vierkante lu's). Aan je huid ruiken of aan een kledingstuk ruiken helpt ook. Vermijd andere intense smaken. Drink ook niet teveel koffie dus, korte, kleine sips als je proeft.

Echter, ben je al langer aan het proeven, dan kan je 'taste fatigue'/smaakvermoeidheid krijgen: al je receptoren zijn zoveel geprikkeld dat ze weer tot rust moeten komen. Ga dan een half uurtje lopen/wandelen, even iets heel anders zonder met smaak bezig te zijn.

Vanuit de parfumerie wordt koffie gebruikt als reset maar dat is denk ik niet omdat het een actieve stof heeft, maar iets heel anders is.

En: proef tussen 10:00 en 11:00 's ochtends, dan zijn je smaakpapillen en geurreceptoren het gevoeligst!
Brewtus IV-R met reguliere E61 groep, Pressure Profiling Kit en Smart Espresso Profiler | Lagom P-64 | V60 | Moccamaster | Comandante C40

Re: Hoe

36
Oud topic maar ik wil er wel even op in haken

hoe reset je de smaak papillen, ik was in 2021 mijn smaak door chemo
therapie
en bestraling volledig kwijt

dan moet je de smaak zien te resetten ,aan de adviezen van de doktoren had ik niets

Bitter ,zoet , zuur ,zout,en Umami , Umami wordt veroorzaakt door aminozuren (met name mononatriumglutamaat, ve tsin), geeft een indruk van hartigheid en heeft een stimulerende invloed op de waarneming van andere smaken

dus ik nam. Zoet honing,zuur azijn, bitter sopropo , keukenzout en ve tsin (Sopropo deze groente kennen Nederlanders doorgaans niet)

binnen een maand mijn smaak volledig terug ,arten stonden versteld dat het zo snel terug was (.https://nl.wikipedia.org/wiki/Sopropo ? dus nu weten jullie dat ik weer koffie kan proeven. :D :D :roll:
Rocket Appartamento Compak E8
Lelit Bianca , KitchenAid - Siphon Coffee Brewer/kitchenaid grinder

Re: Hoe

40
Ben70 schreef:Oud topic maar ik wil er wel even op in haken

hoe reset je de smaak papillen, ik was in 2021 mijn smaak door chemo
therapie
en bestraling volledig kwijt

dan moet je de smaak zien te resetten ,aan de adviezen van de doktoren had ik niets

Bitter ,zoet , zuur ,zout,en Umami , Umami wordt veroorzaakt door aminozuren (met name mononatriumglutamaat, ve tsin), geeft een indruk van hartigheid en heeft een stimulerende invloed op de waarneming van andere smaken

dus ik nam. Zoet honing,zuur azijn, bitter sopropo , keukenzout en ve tsin (Sopropo deze groente kennen Nederlanders doorgaans niet)

binnen een maand mijn smaak volledig terug ,arten stonden versteld dat het zo snel terug was (.https://nl.wikipedia.org/wiki/Sopropo ? dus nu weten jullie dat ik weer koffie kan proeven. :D :D :roll:
Wat een verhaal Ben70
Afbeelding


Afbeelding