Re: Man en mes

411
Dus geen Japanse wetstenen met verschillende grits? Respect voor die scherpte zonder een bataljon aan slijpstenen gebruikt te hebben.

Vrijdag a.s. komt er een bunkames bij en een keramisch aanzetstaal. Zou ook nog wel een setje van goede slijpstenen willen hebben, bij voorkeur van Naniwa. Maar daarvoor geen financiële ruimte. Dus laat mijn kleine gyutoh mes gewoon slijpen/polijsten.



Re: Man en mes

412
gilleko B. schreef: ma 01 mar 2021, 08:40 Dus geen Japanse wetstenen met verschillende grits? Respect voor die scherpte zonder een bataljon aan slijpstenen gebruikt te hebben.

Vrijdag a.s. komt er een bunkames bij en een keramisch aanzetstaal. Zou ook nog wel een setje van goede slijpstenen willen hebben, bij voorkeur van Naniwa. Maar daarvoor geen financiële ruimte. Dus laat mijn kleine gyutoh mes gewoon slijpen/polijsten.

Afbeelding
Ik heb een stuk of 8 Naniwa's.Voor mijn scheermessen.
Maar een coticule werkt voor gewone messen zeer goed.Je moet wel een goeie kopen.Is een natuurprodukt dus er zitten verschillen in.En het vereist wat meer gevoel bij het slijpen.

Re: Man en mes

413
Met Ravel in de achtergrond moet dat snijwerk wel lukken ;)
:: Dallacorte mini E4 plus :: Lagom P64 :: Ceado E37S (te koop) :: Mahlkönig Vario 2. gen steel burrs :: Haus & Feldgrind :: Hario V60 & Delter Coffee Press & Aeropress & Kalita & Karlsbader Kanne ::

Re: Man en mes

416
Ik zal vrijdag mijn nieuwe mes en keramisch aanzet"staal" posten. Als ik brood maak of aanklooi met brewratio's doet bijgaande dame het bij mij altijd bovenmatig goed. Minder "eigentijds" dan Zappa( wiens interviews ik minstens zo interessant vind als zijn muziek).

Ich kenn den Jimmy aus Havanna, Wunderbar, Fatme erzähl mir ein Märchen, gebundene Hände, prachtig mooi allemaal. Zarah Leander, wel de (voor)-oorlogse opnames in mono, dat is wel een vereiste.
Afbeelding


Afbeelding


Re: Man en mes

417
Gezinsuitbreiding net in huis. Ze heet Bunka.
Afbeelding


Afbeelding



Compleet met de hand gemaakt, uitgeslepen en afgewerkt door mr. Tsukahara. Een kern van het hypermoderne HAP40 semi stainless steel, tussen twee licht gematteerde buitenlagen van roestvrijstaal. Semi roestvrijstaal wil zeggen: bijna roestvrij staal. Uit m'n hoofd: een mes is roestvrij als het minimaal 12-14% chroom bevat in de legering, semi roestvrijstaal bevat ongeveer 9 % chroom. Dus bij normaal gebruik, met de hand afwassen en goed droog opbergen. Het voordeel van het HAP40 staal is, dat de structuur heel fijn is, wat betekent dat het mes ook goed te te slijpen is op een wetsteen, ook al heeft het een hoge hardheid.

Re: Man en mes

419
Om het verhaal nog mooier en langer te maken:

HAP40
De ontwikkeling staat niet stil, ook niet in de wereld van Japanse messen. Dit ziet men onder andere terug in het gebruik van exotische materialen voor heften en het gebruik van hyper moderne staalsoorten voor het lemmet. Waar moet mijn eigen mes aan voldoen? Natuurlijk, ook ik had de meest belangrijke vraag voor mijn series allang klaar liggen: Welke staalsoort kies ik? VG10, R2 of Aogami super? Allemaal staal soorten die zich ondertussen bewezen hebben in de wereld van high end koksmessen.
Nu is daar HAP40 staal, in de wandelgangen ook wel " voodoo steel " genoemd, is een semi roestvrij poeder staal, die een vouw langer scherp kan houden dan vele andere staalsoorten in onze webshop. Ik denk dat het staal de potentie heeft, om uit te groeien tot het beste staalsoort voor hoge kwaliteit koksmessen. Het staal wordt gemaakt door Hitachi steel factory in Japan en bevat elementen van wolfraam, molybdeen, vanadium en kobalt.
Ik laat mijn HAP40 messen harden tot een uitgekiende 65 Hrc voor optimale prestaties en een ultiem lang behoud van scherpte. Dankzij de uitgekiende hoek zijn de messen super scherp " out of the box ". 
Maar ook, dankzij het mooie handmatig uitgeslepen lemmet, is de geometrie van de HAP40 serie perfekt. Het wijn rode pakka heft is rond, voelt prettig aan en dankzij de mozaikpin een lust voor het oog. Ook hier een uitgeslepen " finger rest " tussen krop en hiel, waardoor het mes extra comfortabel wordt tijdens het snijden en perfekt wordt vastgehouden op het balans punt. Mijn HAP40 serie wordt in Seki Japan gemaakt door de een van de beste ambachtslieden, die ik in mij afgelopen reizen heb ontmoet.
[https://cdn]


Afbeelding