Om het verhaal nog mooier en langer te maken:
HAP40
De ontwikkeling staat niet stil, ook niet in de wereld van Japanse messen. Dit ziet men onder andere terug in het gebruik van exotische materialen voor heften en het gebruik van hyper moderne staalsoorten voor het lemmet. Waar moet mijn eigen mes aan voldoen? Natuurlijk, ook ik had de meest belangrijke vraag voor mijn series allang klaar liggen: Welke staalsoort kies ik? VG10, R2 of Aogami super? Allemaal staal soorten die zich ondertussen bewezen hebben in de wereld van high end koksmessen.
Nu is daar HAP40 staal, in de wandelgangen ook wel " voodoo steel " genoemd, is een semi roestvrij poeder staal, die een vouw langer scherp kan houden dan vele andere staalsoorten in onze webshop. Ik denk dat het staal de potentie heeft, om uit te groeien tot het beste staalsoort voor hoge kwaliteit koksmessen. Het staal wordt gemaakt door Hitachi steel factory in Japan en bevat elementen van wolfraam, molybdeen, vanadium en kobalt.
Ik laat mijn HAP40 messen harden tot een uitgekiende 65 Hrc voor optimale prestaties en een ultiem lang behoud van scherpte. Dankzij de uitgekiende hoek zijn de messen super scherp " out of the box ".
Maar ook, dankzij het mooie handmatig uitgeslepen lemmet, is de geometrie van de HAP40 serie perfekt. Het wijn rode pakka heft is rond, voelt prettig aan en dankzij de mozaikpin een lust voor het oog. Ook hier een uitgeslepen " finger rest " tussen krop en hiel, waardoor het mes extra comfortabel wordt tijdens het snijden en perfekt wordt vastgehouden op het balans punt. Mijn HAP40 serie wordt in Seki Japan gemaakt door de een van de beste ambachtslieden, die ik in mij afgelopen reizen heb ontmoet.
[
https://cdn]