Re: Man en mes

731
bobbee schreef:
gilleko B. schreef:Kost even wat meer, maar dan ga je er zuiniger mee om. Verzorg je zo'n mes goed dan heb je een bezit voor het leven.

Afbeelding
Dat klopt. Maar is eigenijk is dat zo voor ieder mes, ook de goedkopere Zwilling of Wüsthof. Die gebruik ik voorlopig nog.
(gisteren 12 zonnepanelen gekocht + de rest...genoeg geld uitgegeven zeg maar.
Afbeelding
)
Ahaa ja, als je dat combineert met Japanse messen ga je ofwel door die messen, ofwel door die zonnepanelen "aan het gas". Ik heb vooralsnog voor Japanse snij-ijzers gekozen.

Afbeelding


Re: Man en mes

739
gilleko B. schreef: zo 11 dec 2022, 19:22 Knap, ik durf het nog niet aan met exotische staalsoorten en het conditioneren van de zachtere staalsoorten die op het lemet zijn aangebracht.
Er kan niet zoveel mis gaan met messen slijpen. Bij mij komen de messen er scherper uit dan voor het slijpen. Qua hoek en type van de snede etc. heb ik ook weinig kaas van gegeten, maar je moet het wel heel gek doen als je permanente schade aan wilt richten. Als je weet wat een 'burr' (opstaand randje) is en je deze weg kunt nemen, ben je al een heel eind op weg!

Na een keer of 100 slijpen sprake is er mogelijk sprake van noemenswaardige slijtage en dan nog hoeft het niet af te doen aan de prestaties.

Ik heb een 220, 1000 en 5000 steen. Die eerste gebruik ik nauwelijks, en die laatste slechts voor de finishing touch. Een combi van 800 en 3000 was beter geweest denk ik.
Ik brand mijn eigen koffie op een bedenkelijk niveau.