Ik heb zelf toch de ervaring dat ook in de zakken met een ventiel voor uitgaande lucht, maar ook in een weckpot, mijn bonen heel snel 'oud' worden.
Heeft het meerwaarde om een vacuüm pot te gebruiken? (zoals deze: https://barista-essentials.nl/koffiebonen-bewaren/)
En als er al een meerwaarde is, vervliegt die niet als ik die 2x per dag open? Kan ik de bonen dan niet gewoon net zo goed in de hopper van mijn baratza encore bewaren?
Re: Bonen bewaren in weckpot
2De handvoorraad bewaar ik ook in een vacuumbus. Dat werkt prima met een kleine hoeveelheid.
Die bus vul ik steeds bij uit een iets grotere bus, die ik vul met bonen uit de vriezer.
Ik gebruik echter wel dichte/ondoorzichtige bus. Om de invloed van licht te beperken.
Deze: https://www.eddyscoffee.com/zwarte-bew ... bonen.html
Die bus vul ik steeds bij uit een iets grotere bus, die ik vul met bonen uit de vriezer.
Ik gebruik echter wel dichte/ondoorzichtige bus. Om de invloed van licht te beperken.
Deze: https://www.eddyscoffee.com/zwarte-bew ... bonen.html
La Marzocco Linea Mini / etzMAX LM
Ik drink koffie, en scheer me nat. Bij voorkeur niet tegelijkertijd. Dat geeft ongelukken.
Ik drink koffie, en scheer me nat. Bij voorkeur niet tegelijkertijd. Dat geeft ongelukken.
Re: Bonen bewaren in weckpot
3Hoe snel is "heel snel"?Joris7 schreef: di 12 mar 2024, 22:21 Ik heb zelf toch de ervaring dat ook in de zakken met een ventiel voor uitgaande lucht, maar ook in een weckpot, mijn bonen heel snel 'oud' worden.
Ik doe niet mijn best om bonen speciaal te bewaren (wel buiten zonlicht) en gedurende een week of drie vind ik de smaakontwikkeling heel leuk om te ervaren.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Bonen bewaren in weckpot
4Sinds ik zelf brand (en dus bonen proef van alles tussen de 1 dag en 2 maanden) is de interesse in versheid naar de achtergrond verdwenen. Volgens mij maakt het allemaal niet zoveel uit; de eerste maanden is er geen grote achteruitgang in smaak, zo lang je de bonen maar niet kapot maakt. Invriezen had ik zelf geen succes mee. De bonen zijn lekker als ze uit de vriezer komen, maar verliezen daarna veel sneller hun smaak (alsin; stop geen hele kilozak in de vriezer).
De beste manier om verse koffie te bewaren zijn voor mij gewoon de koffiezakken. Het ventiel doet genoeg om gas naar buiten te laten en geen lucht binnen te laten. Zelf gebruik ik 500g zakken en vul ik de hopper bij met 100g, en de rest gaat in een vacuum Fellow Atmos pot waarmee ik dagelijk bijvul. Ik bewaar mijn bonen voor 1-2 dagen dus gewoon in de hopper.
Voor de rest kan ik me lastig voorstellen dat bonen in een koffiezak snel oud worden. Is dit niet het proces waar Frans naar refereert? In de eerste week na het branden gebeurd er heel veel; van pakweg week 2 tot week 8 gebeurt er volgens mij nauwelijks iets. Als bonen dan niet lekker smaken zou ik een andere brander zoeken.
De beste manier om verse koffie te bewaren zijn voor mij gewoon de koffiezakken. Het ventiel doet genoeg om gas naar buiten te laten en geen lucht binnen te laten. Zelf gebruik ik 500g zakken en vul ik de hopper bij met 100g, en de rest gaat in een vacuum Fellow Atmos pot waarmee ik dagelijk bijvul. Ik bewaar mijn bonen voor 1-2 dagen dus gewoon in de hopper.
Voor de rest kan ik me lastig voorstellen dat bonen in een koffiezak snel oud worden. Is dit niet het proces waar Frans naar refereert? In de eerste week na het branden gebeurd er heel veel; van pakweg week 2 tot week 8 gebeurt er volgens mij nauwelijks iets. Als bonen dan niet lekker smaken zou ik een andere brander zoeken.
Ik brand mijn eigen koffie op een bedenkelijk niveau.
Re: Bonen bewaren in weckpot
5Bonen worden wel vies qua smaak als de branding donker is en helemaal als er olie uitkomt, dan wordt het heel snel ranzig en die soort koffie kun je echt niet lamg bewaren als het om smaak gaat!
Bonen die niet te donker zijn gebrand en van goede kwaliteit houden wel goed de smaak vast.
Maar een ristretto zetten met oude koffie, 20 gram maalsel voor 20 gram ristretto, in 30 a 40 sec lukt niet omdat het water er doorheen sijpelt. Ga je dan compenseren door fijner te malen dan gaat dat ten kostte van de smaak. Dus voor een ristretto zoals ik die graag zet is wel degelijk verse koffie nodig die reageert met het hete water en de druk.
Kortom, voor mij blijft vers het beste voor een goede koffie.
Bonen die niet te donker zijn gebrand en van goede kwaliteit houden wel goed de smaak vast.
Maar een ristretto zetten met oude koffie, 20 gram maalsel voor 20 gram ristretto, in 30 a 40 sec lukt niet omdat het water er doorheen sijpelt. Ga je dan compenseren door fijner te malen dan gaat dat ten kostte van de smaak. Dus voor een ristretto zoals ik die graag zet is wel degelijk verse koffie nodig die reageert met het hete water en de druk.
Kortom, voor mij blijft vers het beste voor een goede koffie.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!
Re: Bonen bewaren in weckpot
6James Hoffmann heeft koffiebussen getest:
Samenvattend kun je gewoon een hersluitbare/luchtdichte en niet transparante zak gebruiken. Ik gebruik eerlijk gezegd gewoon een wasknijper als de zak niet hersluitbaar is.
Samenvattend kun je gewoon een hersluitbare/luchtdichte en niet transparante zak gebruiken. Ik gebruik eerlijk gezegd gewoon een wasknijper als de zak niet hersluitbaar is.
Quickmill 820 met 9 bar OPV en precisie filterbakje mod - Quamar T80 met single dose bellows en doserless mod - V60 - Aeropress - Delter Press - Handpresso - I-Roast 2 met verlaagd vermogen mod - Tonino
Re: Bonen bewaren in weckpot
7Bedankt voor de input.
Mijn eigen ervaring met koffie in van die koffiezakken met ventiel is, dat na 8 dagen ofzo de koffie gewoon al wat muffig begint te ruiken.. Maar ik ervaar hetzelfde met bonen in een weckpot.
Maar goed, grappig om te horen dat James het na al die bussen uitgeprobeerd te hebben zegt dat het allemaal niet zoveel uitmaakt.
Het is misschien wel handig om na het openen van de zak en zodra deze weer is dicht gedaan de lucht die er in is gekomen er weer helemaal uit te duwen, dan vertraag je het 'ouder' worden van de bonen misschien nog een beetje?
Mijn eigen ervaring met koffie in van die koffiezakken met ventiel is, dat na 8 dagen ofzo de koffie gewoon al wat muffig begint te ruiken.. Maar ik ervaar hetzelfde met bonen in een weckpot.
Maar goed, grappig om te horen dat James het na al die bussen uitgeprobeerd te hebben zegt dat het allemaal niet zoveel uitmaakt.
Het is misschien wel handig om na het openen van de zak en zodra deze weer is dicht gedaan de lucht die er in is gekomen er weer helemaal uit te duwen, dan vertraag je het 'ouder' worden van de bonen misschien nog een beetje?
Re: Bonen bewaren in weckpot
8James deelt de koffiebussen in in 3 categorieën:
- luchtdicht
- "displacement" (lucht verwijderen)
- vacuüm
Quickmill 820 met 9 bar OPV en precisie filterbakje mod - Quamar T80 met single dose bellows en doserless mod - V60 - Aeropress - Delter Press - Handpresso - I-Roast 2 met verlaagd vermogen mod - Tonino
Re: Bonen bewaren in weckpot
9Welke bonen haal je van welke brander en hoe lang na de branddatum?Joris7 schreef: do 14 mar 2024, 18:44 Mijn eigen ervaring met koffie in van die koffiezakken met ventiel is, dat na 8 dagen ofzo de koffie gewoon al wat muffig begint te ruiken..
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Bonen bewaren in weckpot
10Allerlei soorten bonen. Nepal, Yungas, Yellow Bourbon, Costa Rica, El Salvador. Wel allemaal medium roast. Van branders als brandzaak, 80days (niet zo bekend), friedhats (branderij van nederlands barista kampioen Lex Wenneker), de oudste koffie en theewinkel van nederland klaverblad, LeidenWelke bonen haal je van welke brander en hoe lang na de branddatum?

Friedhats kwam in een grote plastic bus (soort van pillenbus). Zelfde effect, na een weekje dagelijks openen begon het muffig te ruiken. Van friedhats wel 1x een superheerlijke koffie gehad waarvan ik echt dacht wauw. Maar toen ik die nog een keer bestelde was die niet meer zo lekker. Na wat mailen zeiden ze dat de smaak van dezelfde soort koffie per batch toch kan verschillen... Marja, Ik ben nog steeds op zoek naar goede milde koffie met notige tonen. Maar ik dwaal af. :p