Re: Gewoon zwarte koffie

21
Koffiedrap schreef: di 10 jun 2025, 10:29
RonBakker1964 schreef: ma 09 jun 2025, 23:10 Als iemand mij vraagt om "gewoon zwarte koffie" , bereid ik deze met mijn pistonmachine toch altijd als een Lungo. En krijg hier vaak erg enthousiaste reacties op : "Goh, wat een lekkere koffie". Wel maal ik de koffie voor de Lungo een stuk grover dan voor de espresso. Daarmee zijn extractietijd en smaak best goed in balans, in ieder geval is de koffie niet te zuur of te bitter. Overigens, tot een poosje terug gebruikte ik een volautomaat, een Jura. . Als je daarop de optie "koffie" kiest zet íe het in feite ook in de vorm van een Lungo m.i. Ik heb zelf 1 x een zelf gezette Americano geprobeerd. Maar het zal wel komen omdat ik een fervent espressodrinker ben. Ik vond de Americano helemaal niks. Veel te waterig en slap. Dus ik raad Lungo aan als beste optie voor "gewoon zwarte koffie".
Welke doorlooptijd houd je aan voor een lungo? Hier verschillen vaak ook de meningen over; de een zegt je moet inderdaad grover malen en dezelfde doorlooptijd aanhouden en de andere zegt nee je moet een espresso maken die veel langer door laten lopen..
Heel eerlijk, bij espresso kijk ik zeer zeker naar ratio en doorlooptijd. Maar bij Lungo heb ik met trial & error de maalgraad bepaald waarbij de smaak van een volle kop Lungo goed in balans is. Daarbij kijk ik eigenlijk verder niet naar ratio en doorlooptijd.
Wat kenners erover schrijven (bijv James Hoffmann in zijn boek "Hoe maak je thuis de beste koffie") ,is het voor een goede smaak van de Lungo wel degelijk zaak om de koffie hiervoor grover te malen dan bij een espresso. En daarmee bereiken dat de doorlooptijden van een espresso en een Lungo in de basis min of meer gelijk zijn aan elkaar. Op moment dat bij de Lungo dezelfde maalgraad gebruikt als bij een espresso, wordt de doorlooptijd veel te lang en wordt de koffie zurig (onderextractie). Bovendien komt er door die langere doorlooptijd ook meer cafeine vrij. Ik gebruik bij het maken van een Lungo in ieder geval een grovere maalgraad dan bij een espresso.

Re: Gewoon zwarte koffie

22

RonBakker1964 schreef: ,is het voor een goede smaak van de Lungo wel degelijk zaak om de koffie hiervoor grover te malen dan bij een espresso. .
Exact daarom vind ik het prettig om Americano's te maken: nooit gepiel met de maalgraad, enkel de verhouding water aanpassen naar wens.
Profitec Pro 800 | La Pavoni Europiccola v2.4 | Mazzer Philos
ibrik|Bialetti moka express|Cleverdripper|Aeropress|french press|melitta

Re: Gewoon zwarte koffie

23
Leinad schreef: wo 11 jun 2025, 10:02
RonBakker1964 schreef: ,is het voor een goede smaak van de Lungo wel degelijk zaak om de koffie hiervoor grover te malen dan bij een espresso. .
Exact daarom vind ik het prettig om Americano's te maken: nooit gepiel met de maalgraad, enkel de verhouding water aanpassen naar wens.
Valt mee hoor :) Kost me hooguit 1-2 secondes om de knop van de molen op het juiste maalgraadcijfertje draaien. Maar goed, wat lekkere koffie is, is uiteindelijk een kwestie van persoonlijke smaak. Gelukkig maar.

Re: Gewoon zwarte koffie

24
Leinad schreef: wo 11 jun 2025, 10:02
RonBakker1964 schreef: ,is het voor een goede smaak van de Lungo wel degelijk zaak om de koffie hiervoor grover te malen dan bij een espresso. .
Exact daarom vind ik het prettig om Americano's te maken: nooit gepiel met de maalgraad, enkel de verhouding water aanpassen naar wens.
Lang leven een SD molen.
—— THE COFFEE ALCHEMIST ——
ALTIJD OP ZOEK NAAR HET GOUDEN BAKJE KOFFIE
-------------------------------------------------
  • Profitec Pro700
  • Mazzer Philos i200D/233M
  • Bialetti

Re: Gewoon zwarte koffie

25
Koffiedrap schreef:
Leinad schreef: wo 11 jun 2025, 10:02
RonBakker1964 schreef: ,is het voor een goede smaak van de Lungo wel degelijk zaak om de koffie hiervoor grover te malen dan bij een espresso. .
Exact daarom vind ik het prettig om Americano's te maken: nooit gepiel met de maalgraad, enkel de verhouding water aanpassen naar wens.
Lang leven een SD molen.
Die heb ik :-)
Profitec Pro 800 | La Pavoni Europiccola v2.4 | Mazzer Philos
ibrik|Bialetti moka express|Cleverdripper|Aeropress|french press|melitta

Re: Gewoon zwarte koffie

26
Ik maakte zojuist een espresso van 18 gram koffie voor 30ml espresso, daar deed ik 60ml heet water wat zo'n 85c moet zijn geweest bij en 10 ml koud water uit de waterfilter en dat was een heerlijke zwarte koffie. Misschien heb je er wat aan. Ik kon er goed van genieten.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Gewoon zwarte koffie

27
Ik heb hier ook een tijd mee gestruggled. Uiteindelijk ben ik vooral op andere bonen terecht gekomen. Ik heb zelf altijd een zak "standaard brazilie" staan, wat ik een smaakprofiel vind hebben van de klassieke koffie (voor de niet koffieliefhebber edit:opgegroeid met DE) . Bijvoorbeeld mellow fellow van sprout of single estate brazilie. Er zullen ook andere zijn uiteraard.

Met die koffie zet ik dan een Americano, volgens mij 1 shot espresso en dan rond de 80ml water erbij (op gevoel).
Laatst gewijzigd door Emass op zo 15 jun 2025, 20:15, 1 keer totaal gewijzigd.
Rocket R58 Cinquantotto - Weber EG-1 core & ultra burrs - Commandante C40

Re: Gewoon zwarte koffie

28

Emass schreef:wat ik een smaakprofiel vind hebben van de klassieke koffie (voor de niet koffieliefhebber).
Ok.... Dan zal ik niet tot liefhebber gerekend worden denk ik
Afbeelding
Afbeelding
Profitec Pro 800 | La Pavoni Europiccola v2.4 | Mazzer Philos
ibrik|Bialetti moka express|Cleverdripper|Aeropress|french press|melitta

Re: Gewoon zwarte koffie

29
Leinad schreef: zo 15 jun 2025, 13:54
Emass schreef:wat ik een smaakprofiel vind hebben van de klassieke koffie (voor de niet koffieliefhebber).
Ok.... Dan zal ik niet tot liefhebber gerekend worden denk ik
Afbeelding
Afbeelding
Heb toch maar een edit gemaakt met enige nuance :D kan zelf ook erg genieten van Brazilie
Rocket R58 Cinquantotto - Weber EG-1 core & ultra burrs - Commandante C40