Ik ben op zoek naar een pistonmachine en wil hiervoor maximaal 400 euro betalen.
Ik heb al een en ander bekeken op internet, ik zie bijv. bij koffiewarenhuis.nl al machines van Gaggia vanaf 160,00 euro. Ziet er naar mijn idee prima uit, maar ik ben benieuwd naar de kwaliteit. Tevens ben ik langs geweest bij het Kookpunt in Rotterdam en ik heb de Aqua Viva Silva geprobeerd. Prima koffie maar het duurde een eeuwigheid voordat het water was opgewarmd. tevens zie ik op internet machines van Ascaso, heeft daar iemand ervaringen mee ? Ben tevens benieuwd naar Isomac en Rancilio Silva.
Bedankt voor de tips !
Re: Advies Pistonmachine
2Hallo Joost, welkom op het forum.
Allereerst: ik denk dat niet op zoek bent naar een pistonmachine, dat zijn andere apparaten dan dat jij noemt. Pistonmachines hebben een handel die een zuiger (de piston) bedient waarmee je water door de koffie drukt, zoals deze: Wat jij noemt zijn espresso apparaten met filterdrager en pomp. Met een budget van €400 is er wel wat keuze, de Gaggia Classic, als je die nog kan krijgen, is een goede keuze die ook nog geserviced kan worden. Als je ietsje meer zou uitgeven zou je de Rancillio Silvia kunnen kopen, een beter apparaat dat door veel experts als de ondergrens wordt gezien om een echt goede espresso mee te zetten.
Alleen ben je er met een espresso apparaat nog niet! Nog belangrijker dan het apparaat is een goede molen om zelf, vlak voor het koffie zetten, verse bonen te malen. Versgemalen verse koffie is echt allerbelangrijkst voor een goed resultaat.
Met een budget van €400 zou ik dus ook eens 2-de hands gaan kijken. Je kan een Sivia voor €200 kopen, geef haar een servicebeurt, en zoek naar een echt goede molen. Een Gaggia MDF, Compak K3 en elke Mazzer of Macap zal voldoen. Wellicht ben je bij elkaar dan ietjes duurder uit, maar je hebt tenminste wel resultaat.
Allereerst: ik denk dat niet op zoek bent naar een pistonmachine, dat zijn andere apparaten dan dat jij noemt. Pistonmachines hebben een handel die een zuiger (de piston) bedient waarmee je water door de koffie drukt, zoals deze: Wat jij noemt zijn espresso apparaten met filterdrager en pomp. Met een budget van €400 is er wel wat keuze, de Gaggia Classic, als je die nog kan krijgen, is een goede keuze die ook nog geserviced kan worden. Als je ietsje meer zou uitgeven zou je de Rancillio Silvia kunnen kopen, een beter apparaat dat door veel experts als de ondergrens wordt gezien om een echt goede espresso mee te zetten.
Alleen ben je er met een espresso apparaat nog niet! Nog belangrijker dan het apparaat is een goede molen om zelf, vlak voor het koffie zetten, verse bonen te malen. Versgemalen verse koffie is echt allerbelangrijkst voor een goed resultaat.
Met een budget van €400 zou ik dus ook eens 2-de hands gaan kijken. Je kan een Sivia voor €200 kopen, geef haar een servicebeurt, en zoek naar een echt goede molen. Een Gaggia MDF, Compak K3 en elke Mazzer of Macap zal voldoen. Wellicht ben je bij elkaar dan ietjes duurder uit, maar je hebt tenminste wel resultaat.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Advies Pistonmachine
3Ik werk zelf bij Kaldi in Den Haag (nee, niet als eigenaar, maar als loonslaaf). In het 'goedkope' segment hebben we de volgende machines op de plank staan: Ascaso Dream (EUR 599), QuickMill 820 (EUR 550) en Rancilio Silivia (EUR 550). Daar mag je deze maand 100 euro van af halen, als je een oude Senseo (of een ander apparaat) inlevert. Wellicht iets voor jou?
Als je een machine koopt, let dan vooral op de kwaliteit van het binnenwerk. Goedkope machines hebben een binnenwerk van aluminium, wat niet duurzaam is, gevoelig voor kalkaanslag en zelfs schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Soms kom je ook RVS tegen, dat wel duurzamer is, maar een slechte warmtehuishouding heeft en nog altijd erg gevoelig voor kalkaanslag is. Betere machines hebben onderdelen van brons, messing en/of koper. Hiervan is de warmtehuishouding erg goed en het materiaal is erg duurzaam. Druk (vooral stoomdruk), verschilt per machine, maar is meestal wel voldoende tot goed.
Spironski heeft zeker gelijk met zijn advies met betrekking tot een molen, maar als beginner komt er op die manier allemaal wel veel op je af. Een goede koffiewinkel kan je koffie prima malen en als jij er na een tijdje klaar voor bent, dan komt die molen natuurlijk alsnog. Juist molens kun je prima tweedehands kopen, dan heb je alle tijd om rond te kijken.
Succes!
Als je een machine koopt, let dan vooral op de kwaliteit van het binnenwerk. Goedkope machines hebben een binnenwerk van aluminium, wat niet duurzaam is, gevoelig voor kalkaanslag en zelfs schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Soms kom je ook RVS tegen, dat wel duurzamer is, maar een slechte warmtehuishouding heeft en nog altijd erg gevoelig voor kalkaanslag is. Betere machines hebben onderdelen van brons, messing en/of koper. Hiervan is de warmtehuishouding erg goed en het materiaal is erg duurzaam. Druk (vooral stoomdruk), verschilt per machine, maar is meestal wel voldoende tot goed.
Spironski heeft zeker gelijk met zijn advies met betrekking tot een molen, maar als beginner komt er op die manier allemaal wel veel op je af. Een goede koffiewinkel kan je koffie prima malen en als jij er na een tijdje klaar voor bent, dan komt die molen natuurlijk alsnog. Juist molens kun je prima tweedehands kopen, dan heb je alle tijd om rond te kijken.
Succes!
Re: Advies Pistonmachine
4Bedankt voor de reacties zo ver.
Eigenlijk twijfel ik nog tussen een instap model van Jura (de ENA 3 of ) en een espresso apparaat met filterdrager en pomp.
Zit hier qua smaak van de koffie veel veschil in, of is dit vooral in het gemak van het apparaat ? (en de prijs natuurlijk)
Eigenlijk twijfel ik nog tussen een instap model van Jura (de ENA 3 of ) en een espresso apparaat met filterdrager en pomp.
Zit hier qua smaak van de koffie veel veschil in, of is dit vooral in het gemak van het apparaat ? (en de prijs natuurlijk)
Re: Advies Pistonmachine
5Over het onderwerp super-automaat versus half-automaat zijn al een aantal posts geschreven, zoek maar eens in dit forum.
Een aardig beginnetje: viewtopic.php?f=12&t=154" onclick="window.open(this.href);return false; en: viewtopic.php?f=10&t=211" onclick="window.open(this.href);return false;
En sla die laatste posts vanaf Boefke even over, die gaan verder nergens over.
In het kort: je kan voor dat bedrag van die Jura gaan voor gemak en redelijk, of voor handwerk en lekker.
Een aardig beginnetje: viewtopic.php?f=12&t=154" onclick="window.open(this.href);return false; en: viewtopic.php?f=10&t=211" onclick="window.open(this.href);return false;
En sla die laatste posts vanaf Boefke even over, die gaan verder nergens over.
In het kort: je kan voor dat bedrag van die Jura gaan voor gemak en redelijk, of voor handwerk en lekker.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Advies Pistonmachine
6De hoeveelheid aluminium die van een boiler in het water komt is verwaarloosbaar klein.
Aluminium lost niet echt op in water. Wel in citroensap of ander zuur eten, maar daar zet je geen koffie mee.
Gewoon bangmakerij en napraterij. Dus je hoeft ook niet bang te zijn van een aluminium mokapotje.
http://www.hc-sc.gc.ca/ewh-semt/pubs/wa ... um-eng.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Aluminium lost niet echt op in water. Wel in citroensap of ander zuur eten, maar daar zet je geen koffie mee.
Gewoon bangmakerij en napraterij. Dus je hoeft ook niet bang te zijn van een aluminium mokapotje.
http://www.hc-sc.gc.ca/ewh-semt/pubs/wa ... um-eng.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Re: Advies Pistonmachine
7Napraterij? Ik heb toch al aardig wat mokkapotjes en ook thermoblocks gezien. Die waren na 2-3 toch echt wel flink aangetast. Waar anders kan het verdwenen aluminium zijn terechtgekomen dan in de koffie, en dus het lichaam? Aan jou om dat gewoon stug te willen drinken, maar ik sla toch echt even over.
De discussie tussen handmatig en volautomaat is er een an sich. Bedenk dat gemak het enige is dat je terugkrijgt voor een flink aantal minpunten: de koffie is veel lastiger naar je eigen wens aan te passen, een volautomaat maakt vaak eigenlijk geen geweldige espresso (doorlooptijd), de onderhoudskosten zijn veel hoger (soms heb je na 10 jaar alweer een volledige machine uitgegeven), een volautmaat heeft vrijwel nooit een 'wow'factor (design, het oog wil ook wat), de aanschafprijs ligt vaak een stuk hoger, de levensduur ligt bij een goede machine (veel) hoger en de kwaliteit van het melkschuim haalt nooit die van handmatig opschuimen (microfoam!). Aan jou de keuze, maar ik adviseer mensen toch alleen een volautomaat als ze echt niets anders willen.
Aanvullend:
Ik heb je eigen bron nog even doorgelezen en daar staat toch ook het volgende:
De discussie tussen handmatig en volautomaat is er een an sich. Bedenk dat gemak het enige is dat je terugkrijgt voor een flink aantal minpunten: de koffie is veel lastiger naar je eigen wens aan te passen, een volautomaat maakt vaak eigenlijk geen geweldige espresso (doorlooptijd), de onderhoudskosten zijn veel hoger (soms heb je na 10 jaar alweer een volledige machine uitgegeven), een volautmaat heeft vrijwel nooit een 'wow'factor (design, het oog wil ook wat), de aanschafprijs ligt vaak een stuk hoger, de levensduur ligt bij een goede machine (veel) hoger en de kwaliteit van het melkschuim haalt nooit die van handmatig opschuimen (microfoam!). Aan jou de keuze, maar ik adviseer mensen toch alleen een volautomaat als ze echt niets anders willen.
Aanvullend:
Ik heb je eigen bron nog even doorgelezen en daar staat toch ook het volgende:
However, abundant evidence now shows that aluminum may adversely affect the nervous system in humans and animals.
Re: Advies Pistonmachine
8Inderdaad, blokken aluminium eten is niet goed voor je. Maar het komt vanaf je mokapot of boiler niet in je water. Dat staat er ook in mijn bron. Mokapotten lossen niet op in water. En helemaal niet in 2 of 3 jaar.
Volgens jouw theorie zou deze moka

Al jaren geleden doorgesleten zijn.
Aluminium lost wel op in zuur, maar niet in water. Probeer maar. Vijl wat aluminium, weeg dat, gooi het in water voor een week, laat het drogen en weeg weer. Je zal uitkomen op een verschil van nul.
Aluminium is vatbaarder voor kalkaanslag, dat wel.
Volgens jouw theorie zou deze moka

Al jaren geleden doorgesleten zijn.
Aluminium lost wel op in zuur, maar niet in water. Probeer maar. Vijl wat aluminium, weeg dat, gooi het in water voor een week, laat het drogen en weeg weer. Je zal uitkomen op een verschil van nul.
Aluminium is vatbaarder voor kalkaanslag, dat wel.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Re: Advies Pistonmachine
9Beetje off topic:
Maar als ik aan mijn eerste alu vakantie-pannetjes denk: in de afwas met een simpel plastic schuursponsje werd het water wel grijs van het slijpsel. Het was toch één van de redenen waarom ik op pannetjes met een rvs binnenkant ben overgestapt.
Nu weer on-topic?
Maar als ik aan mijn eerste alu vakantie-pannetjes denk: in de afwas met een simpel plastic schuursponsje werd het water wel grijs van het slijpsel. Het was toch één van de redenen waarom ik op pannetjes met een rvs binnenkant ben overgestapt.
Nu weer on-topic?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Advies Pistonmachine
10Maar als je koffie aan het zetten bent ben je niet tegelijk de binnenkant van je boiler aan het schrobben. Daar zit het verschil in.
En over ontopic-heid, ik weet niet wat voor vragen Joost meer heeft.
Misschien moet hij eens kijken bij de coffeegeek user reviews http://www.coffeegeek.com/reviews" onclick="window.open(this.href);return false;
Verder weet ook niemand iets over wat Joost er nou precies mee wil doen (alleen espresso, vooral cappuccino, of gewoon voor de sier neerzetten).
En over ontopic-heid, ik weet niet wat voor vragen Joost meer heeft.
Misschien moet hij eens kijken bij de coffeegeek user reviews http://www.coffeegeek.com/reviews" onclick="window.open(this.href);return false;
Verder weet ook niemand iets over wat Joost er nou precies mee wil doen (alleen espresso, vooral cappuccino, of gewoon voor de sier neerzetten).
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit