Beste Barista's
Ik kan een aardig bakje troost maken, maar ben in espressoland onbekend. Ik drink vooral koffie in het weekend en liefst met een periode van 1 uur tussen twee kopjes. Met mijn huidige filterautomaat is het maken van slechts 1 kopje te veel gedoe en is de smaak minder dan wanneer ik er twee tegelijk zet.
Een espressoapparaat kan dat dilemma mogelijk verhelpen. Vanwege het beperkte gebruik wil ik er geen honderden euro's aan uitgeven. € 250 is voor mij ongeveer de limiet. Het is niet mijn streven om ooit een echte Barrista te worden.
Op internet heb ik enkele merken en modellen gevonden, waarover ik graag jullie commentaar / advies zou willen hebben. Het gaat om de modellen Classic en Carezza van Gaggia. En de Squissita van Solar. De Carezza heeft een thermometer, maar ik weet niet of die iets voorstelt. De Squissita werd voorgesteld als de opvolger van de Classic. Vreemd genoeg is die van Solar en niet van Gaggia.
Wat zou bij deze modellen een goede keus zijn om een intrede te doen in de espressowereld.
Alvast bedankt voor jullie reactie
Tranquillo
Re: Classic, Carezza of Squissita
2Hoe doe je dat dan, met welke bonen, welke maler enz?Tranquillo schreef:Ik kan een aardig bakje troost maken
Dan zou ik het bij een Nespresso houden, Rosabaya cupjes of Dulsao Brasil, de helft kleinere kopjes dan ze bij de Nespresso zelf leveren, goed voorverwarmen, klaar.Tranquillo schreef:Vanwege het beperkte gebruik wil ik er geen honderden euro's aan uitgeven. € 250 is voor mij ongeveer de limiet.
Voor 250 Euro het heel af en toe veel beter willen doen is zonde van alle tijd en moeite om het uit te zoeken.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Classic, Carezza of Squissita
3Hallo Fransg
Ik zet mijn koffie gewoon met gemalen DE roodmerk. Senseo heb ik wel bij kennissen gedronken en dat vond ik steevast onsmakelijk. Bij apparaten voor pads of cups zit ik meteen aan 20 stuks vast ongeacht of die koffie te genieten is. Ik wil graag toch iets meer controle dan met een afgepaste hoeveelheid van pads of cups. Bij de plaatselijke koffieboer kan ik een geringe hoeveelheid espressokoffie kopen om te proberen. Al met al zie ik dan meer mogelijkheden voor mijzelf bij een eenvoudig espressoapparaat.
Groeten Tranquillo
Ik zet mijn koffie gewoon met gemalen DE roodmerk. Senseo heb ik wel bij kennissen gedronken en dat vond ik steevast onsmakelijk. Bij apparaten voor pads of cups zit ik meteen aan 20 stuks vast ongeacht of die koffie te genieten is. Ik wil graag toch iets meer controle dan met een afgepaste hoeveelheid van pads of cups. Bij de plaatselijke koffieboer kan ik een geringe hoeveelheid espressokoffie kopen om te proberen. Al met al zie ik dan meer mogelijkheden voor mijzelf bij een eenvoudig espressoapparaat.
Groeten Tranquillo
Re: Classic, Carezza of Squissita
4Voor €250 een espresso set (machine en molen) is mijn inziens onmogelijk maar ik heb het idee dat je met gemalen koffie aan de gang wil. Dan maakt het apparaat ook niet zoveel meer uit aangezien gemalen koffie na 15-30 minuten al smaak gaat verliezen welke een apparaat niet meer goed maakt. Als je erover denkt om nu een apparaat en later een molen te kopen dan is het een ander verhaal, in dat geval zou ik voor een 2e hands Rancilio Silvia gaan (ruim verkrijgbaar op MP neem indien mogelijk er een met PID, ga je later veel plezier van hebben zodra je met vers gemalen bonen aan de gang gaat).
En blijf in je achterhoofd houden wat er hier veel wordt gezegd, op de eerste plaats komen goede verse bonen, dan de koffiemolen en dan de rest als machine, water, bediening (tenzij je er echt een potje van maakt want dan is dit misschien wel het belangrijkste) etc.
Daarnaast kan je natuurlijk ook voor een andere bereiding kunnen kiezen zoals een aeropress o.i.d. die behoorlijke 1 kops bakkies kunnen maken, en ook hier zijn verse bonen en een goede maler zeer belangrijk.
Succes met je keuze.
En blijf in je achterhoofd houden wat er hier veel wordt gezegd, op de eerste plaats komen goede verse bonen, dan de koffiemolen en dan de rest als machine, water, bediening (tenzij je er echt een potje van maakt want dan is dit misschien wel het belangrijkste) etc.
Daarnaast kan je natuurlijk ook voor een andere bereiding kunnen kiezen zoals een aeropress o.i.d. die behoorlijke 1 kops bakkies kunnen maken, en ook hier zijn verse bonen en een goede maler zeer belangrijk.
Succes met je keuze.
Re: Classic, Carezza of Squissita
5Hallo Tranquillo,
Je hoeft niet perse een espresso apparaat aan te schaffen om snel een goede kop koffie te maken.
Hou er ook rekening mee dat een espresso apparaat regelmatig goed schoongemaakt moet worden en onderhoud nodig heeft anders gaat de smaak snel achteruit.
Met jouw budget kun je prima opwaarderen in de smaak, bijv. door 1 persoons filterkoffie met de hand te zetten. Dit kan op verschillende manieren, kijk maar eens op de websites onder slowcoffee / brew
http://www.vanpommeren.nl
http://www.koffiewarenhuis.nl
http://www.coffeecircle.com
op dit forum is het handig het beginners topic door te lezen en er is ook op het forum een onderdeel dat over filterkoffie gaat.
Je kunt het ook in stappen doen:
begin met het kopen van een koffiemolen (niet met mesjes), kan via MP ben je ongeveer 150 - 175 euro kwijt of nieuw
koop Melitta handfilter 1x2 of 102 en papieren filterzakjes, zet hiermee 1 persoons kopjes koffie
filter uitspoelen met warm water en voorverwarmd kopje gebruiken
gebruik een weegschaal om je gemalen koffie af te wegen die op 0,1 gram nauwkeurig kan afwegen om te exprimenteren welke dosering je het lekkerste vindt
gebruik vers kokend water dat net van de kook af is ( ca. 93 graden) en probeer de koffie zo fijn te malen dat deze in ca. 2-3 minuten doorloopt
ga vervolgens verschillende soorten vers gebrandde bonen proberen en hou er rekening mee dat je koffie na ca.3-4 weken na branden achteruit begint te gaan in smaak
Op deze wijze zul je veel smakelijkere koffie krijgen.
Helemaal met je eens dat Senseo niet te drinken is maar als je thuis goede koffie gewend bent gaat het je elders snel tegenvallen
Mocht je toch voor een apparaat willen gaan en het makkelijk willen houden volg dan het advies van Fransg.
Succes bij je verdere speurtocht
Je hoeft niet perse een espresso apparaat aan te schaffen om snel een goede kop koffie te maken.
Hou er ook rekening mee dat een espresso apparaat regelmatig goed schoongemaakt moet worden en onderhoud nodig heeft anders gaat de smaak snel achteruit.
Met jouw budget kun je prima opwaarderen in de smaak, bijv. door 1 persoons filterkoffie met de hand te zetten. Dit kan op verschillende manieren, kijk maar eens op de websites onder slowcoffee / brew
http://www.vanpommeren.nl
http://www.koffiewarenhuis.nl
http://www.coffeecircle.com
op dit forum is het handig het beginners topic door te lezen en er is ook op het forum een onderdeel dat over filterkoffie gaat.
Je kunt het ook in stappen doen:
begin met het kopen van een koffiemolen (niet met mesjes), kan via MP ben je ongeveer 150 - 175 euro kwijt of nieuw
koop Melitta handfilter 1x2 of 102 en papieren filterzakjes, zet hiermee 1 persoons kopjes koffie
filter uitspoelen met warm water en voorverwarmd kopje gebruiken
gebruik een weegschaal om je gemalen koffie af te wegen die op 0,1 gram nauwkeurig kan afwegen om te exprimenteren welke dosering je het lekkerste vindt
gebruik vers kokend water dat net van de kook af is ( ca. 93 graden) en probeer de koffie zo fijn te malen dat deze in ca. 2-3 minuten doorloopt
ga vervolgens verschillende soorten vers gebrandde bonen proberen en hou er rekening mee dat je koffie na ca.3-4 weken na branden achteruit begint te gaan in smaak
Op deze wijze zul je veel smakelijkere koffie krijgen.
Helemaal met je eens dat Senseo niet te drinken is maar als je thuis goede koffie gewend bent gaat het je elders snel tegenvallen
Mocht je toch voor een apparaat willen gaan en het makkelijk willen houden volg dan het advies van Fransg.
Succes bij je verdere speurtocht

Dalla Corte mini EX4+ (2009) || Baratza Forte || Baratza Virtuoso Preciso 685 || RB flat
Brew: Hario Scale || Abid Clever Dripper || Ubrew || Melitta filters || Bodum Bistro en Braun 3045 molen
Bonen: Blanche Dael (te lopen) || winkels via internet
Brew: Hario Scale || Abid Clever Dripper || Ubrew || Melitta filters || Bodum Bistro en Braun 3045 molen
Bonen: Blanche Dael (te lopen) || winkels via internet
Re: Classic, Carezza of Squissita
6Ben je qua smaak tevreden met je huidige filterkoffie? Dan denk ik dat het in jouw geval het best is om filterapparatuur te kopen die meerdere bakken koffie tegelijk kan zetten.
'Espresso' is niet lekkerder dan filterkoffie, het is anders. Maar om een goede, lekkere espresso te zetten, heb je simpelweg apparatuur nodig die aan veel eisen voldoet, en die is daarom al gauw duur. Daarom denk ik dat je, als je je geld steekt in espressoapparatuur, teleurgesteld zult zijn door het resultaat. Als je espresso wilt zou ik inderdaad dan kijken naar Nespresso voor dit budget, maar houd er rekening mee dat de prijs-per-kopje nogal hoog is en dat je dit op termijn kunt gaan merken.
Filterkoffie is een heel ander verhaal! De mogelijkheden om een goede kop filterkoffie met jouw budget te gaan zetten zijn er wel, zie BertW's reactie hierboven.
'Espresso' is niet lekkerder dan filterkoffie, het is anders. Maar om een goede, lekkere espresso te zetten, heb je simpelweg apparatuur nodig die aan veel eisen voldoet, en die is daarom al gauw duur. Daarom denk ik dat je, als je je geld steekt in espressoapparatuur, teleurgesteld zult zijn door het resultaat. Als je espresso wilt zou ik inderdaad dan kijken naar Nespresso voor dit budget, maar houd er rekening mee dat de prijs-per-kopje nogal hoog is en dat je dit op termijn kunt gaan merken.
Filterkoffie is een heel ander verhaal! De mogelijkheden om een goede kop filterkoffie met jouw budget te gaan zetten zijn er wel, zie BertW's reactie hierboven.
Re: Classic, Carezza of Squissita
7Het beste is om met filterkoffie verder te gaan en op dit moment nog niet aan espresso te beginnen gezien het budget.
Stap 1 is het kopen van een bonenmaler en verse bonen. Hiermee gaat de smaak van de filterkoffie al een gigantische stap voorwaarts maken. Zoiets als dit http://hetkoffielab.nl/accessoires/Tiam ... offiemolen. Koffielab heeft ook goede bonen voor filterkoffie.
Vervolgens zou je kunnen kijken naar een Chemex of Kalita Wave (http://sprso.nl/kalita-slow-coffee-startpakket). Tezamen met een opschenkketel (http://www.brandmeesters.nl/shop/filter ... ketel.html) kun je geweldige filterkoffie maken.
Stap 1 is het kopen van een bonenmaler en verse bonen. Hiermee gaat de smaak van de filterkoffie al een gigantische stap voorwaarts maken. Zoiets als dit http://hetkoffielab.nl/accessoires/Tiam ... offiemolen. Koffielab heeft ook goede bonen voor filterkoffie.
Vervolgens zou je kunnen kijken naar een Chemex of Kalita Wave (http://sprso.nl/kalita-slow-coffee-startpakket). Tezamen met een opschenkketel (http://www.brandmeesters.nl/shop/filter ... ketel.html) kun je geweldige filterkoffie maken.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60
Re: Classic, Carezza of Squissita
8Bij Fascino is ie zelfs voordeliger. http://www.fascino-coffee.net/accessoir ... offiemolen
Re: Classic, Carezza of Squissita
9En ik heb voor filterkoffie de aeropress! Ook een topper. 

Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!