Re: Dit is hem dus, voorlopig!

21
Zo, de kop is eraf...

16 gram valt niet mee. Ik heb het idee dat dat echt te veel in voor mijn 820. Had ook een Indonesische boon die denk ik mijn smaak niet gewoon was. Enige frustratie tot gevolg, maar ja, ik had mezelf een maand de tijd gegeven om een degelijke shot te maken.

Nu aan de Guatemala Lampocoy. 14 Gram (huidige weegschaal meet niet zo naukeurig, maar in ieder geval iedere shot dezelfde hoeveelheid) voor één espresso van 30 a 35 ml geeft al twee dagen een verbluffend resultaat. Het gaat de goede kant op!!!

Ook een cappucino geprobeerd. Hij leek erg in de smaak te vallen, maar ik was zeker niet tevreden. Melk schuimde de kan uit, met alles behalve microschuim. Nu weet ik dat de 820 daar geen held in is, maar beter dan dit moet kunnen.
Mahlkönig PRO M - Rocket Cellini V3 - Hario Mini Mill - Bialetti Moka Pot - Bialetti French Press

Re: Dit is hem dus, voorlopig!

22
Melk schuimde de kan uit, met alles behalve microschuim.
Dan breng je dus teveel lucht in. Let op het "scheurende krant-geluid", en als het volume 50% is toegenomen de melk alleen nog maar rond laten wervelen. Je had het beginnerstopic toch gelezen? Daar staat het in elk geval uitgebreid in beschreven.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Dit is hem dus, voorlopig!

24
Bluecold schreef:Geen idee hoe je de MC90 gebruikt, maar als je het ding zoals in het plaatje gebruikt en het tunneltje tussen je maalstenen en je doser niet leegveegt gaat daar een 20 gram in zitten.
Dat had ik snel door. Ik heb een radiatorkwast ingekort. Malen, vegen, nog heel even malen en vegen. Wat er in gaat komt er ook weer uit ;) .
Mahlkönig PRO M - Rocket Cellini V3 - Hario Mini Mill - Bialetti Moka Pot - Bialetti French Press

Re: Dit is hem dus, voorlopig!

25
Petertje schreef:
Bluecold schreef:Geen idee hoe je de MC90 gebruikt, maar als je het ding zoals in het plaatje gebruikt en het tunneltje tussen je maalstenen en je doser niet leegveegt gaat daar een 20 gram in zitten.
Dat had ik snel door. Ik heb een radiatorkwast ingekort. Malen, vegen, nog heel even malen en vegen. Wat er in gaat komt er ook weer uit ;) .
Nou ja bijna, er blijft echt nog wel wat achter, draai na het malen en vegen de bovenste maler er maar eens af. :o :o
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Dit is hem dus, voorlopig!

26
Spironski schreef:
Melk schuimde de kan uit, met alles behalve microschuim.
Dan breng je dus teveel lucht in. Let op het "scheurende krant-geluid", en als het volume 50% is toegenomen de melk alleen nog maar rond laten wervelen. Je had het beginnerstopic toch gelezen? Daar staat het in elk geval uitgebreid in beschreven.
Jazeker gelezen, maar kon geen kwaad dit nogmaals te doen :mrgreen: .
Mahlkönig PRO M - Rocket Cellini V3 - Hario Mini Mill - Bialetti Moka Pot - Bialetti French Press

Re: Dit is hem dus, voorlopig!

27
@3aan schreef:
Petertje schreef:
Bluecold schreef:Geen idee hoe je de MC90 gebruikt, maar als je het ding zoals in het plaatje gebruikt en het tunneltje tussen je maalstenen en je doser niet leegveegt gaat daar een 20 gram in zitten.
Dat had ik snel door. Ik heb een radiatorkwast ingekort. Malen, vegen, nog heel even malen en vegen. Wat er in gaat komt er ook weer uit ;) .
Nou ja bijna, er blijft echt nog wel wat achter, draai na het malen en vegen de bovenste maler er maar eens af. :o :o
Is er noodzaak dat te ondervangen en zo ja enig idee hoe?
Mahlkönig PRO M - Rocket Cellini V3 - Hario Mini Mill - Bialetti Moka Pot - Bialetti French Press

Re: Dit is hem dus, voorlopig!

28
Ja, vooral na instellingen wat doormalen.
Als je veegt duw je ook maalsel terug, dus wil je zo'n ding helemaal leegmalen is moeilijk.
Als je voor een blend ingedialed bent zul je zien dat de eerste shot net wat minder zal zijn door ouder maalsel. Hangt ook van de koffie af.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit

Re: Dit is hem dus, voorlopig!

29
Zo, vier weken verder en de dame des huizes is om. De stekker is niet meer in de Jura geweest en deze verhuist binnenkort van de keuken naar de garage (of marktplaats :mrgreen: ).

Op vakantie twee weken met het Mokkapotje aan de slag geweest, zoals al jaren. Wel zelf bonen gemaald (wat grover) en meegenomen. Eerste dagen heerlijk, daarna liep de smaak rap terug. Ook de daar gekochte gemalen koffie haalde het nooit meer bij de eerste dagen. Volgende keer een handmolentje mee dus ;) .

Draai momenteel thuis met een espressomelange van Fascino met exact (jaja, nieuwe weegschaal is binnen) 16 gram twee espresso's van ca 25 gram. Gemak van het zetten en het resultaat is echt al met sprongen vooruitgegaan!!!

Volgende uitdaging is koffie zetten voor een groter gezelschap komend weekend. Met de aanvulling door mijn nieuwste aanwinst, een French Press van Bialetti voor 8 koppen moet ik een aardig eind komen. Maal nu zeer grof (welliswaar wel met mijn CM90) en zit op 30 gram koffie op 400 ml water voor 4 koppen volgens mij al redelijk in de buurt...
Mahlkönig PRO M - Rocket Cellini V3 - Hario Mini Mill - Bialetti Moka Pot - Bialetti French Press

Re: Dit is hem dus, voorlopig!

30
't Is hard gegaan! Leuk om te lezen, ook dat jullie (!) alles zo snel oppikken wat je hier bent tegengekomen.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder