2
door Spironski
Allereerst: de maler is het belangrijkste! Verder goede koffie, een goede Barista, en bijna als laatste het espresso apparaat.
Met een goede molen en een matig apparaat kan je nog altijd goede koffie zetten. Met een matige maler en een geweldig apparaat geen goede espresso. Met andere woorden: de kwaliteit van je maling is errug belangrijk, en dat zal je sneller bereiken met een goede molen. Ik zou er minimaal €200 voor uitgeven, liever €400, maar eigenlijk het liefst zoveel als je je kan veroorloven.
Verder is het zo dat gemalen koffie al na tien minuten in kwaliteit achteruit gaat. Zelfs na een minuut ben je, schijnt het, al een groot deel van de voor crema zo belangrijke Kooldioxide kwijt. Na een half uur kan je de koffie beter weggooien als je het beste resultaat wil. Je wil geen oxidatie.
Voorgemalen koffie doet dus eigenlijk niet mee! Je maalt je koffie zo kort mogelijk voor het zetten.
Als je een beetje serieus met espresso bezig wil, moet je dus naast een espresso apparaat ook een goede molen incalculeren. En je moet er ook mee rekening houden dat je veel "onderhoud" moet plegen: vaak schoonmaken etc. Die Silvia is in staat tot goede resultaten, maar je moet goed op de temperatuur letten bij het zetten, je kunt niet zomaar de knop indrukken, zeg maar.
Je moet dus ook bereid zijn om er werk in te steken. Maar dat kan nu juist te uitdaging zijn en het zo leuk maken.
Als alles goed gaat word je beloond met espresso die zó lekker vol, romig, zacht en smaakvol is dat je nog maar heel moeilijk buitenshuis koffie vind die je lekker vind. Daar moet je ook wel rekening mee houden...
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder