Re: Doorlooptijd stabiel houden

11
Ik pak meestal 89 graden, ik heb de knop van de ketel vervangen voor een thermometer. Soms kook ik water in de waterkoker en soms gewoon op het gasfornuis tot gewenste temperatuur. De 1 beweert eerst te moeten koken en anderen hoor je er niet over. Ik proef geen wezenlijk verschil dus hou mijn eigen weg aan: ik doe wat mij het beste uitkomt. Zo spoel ik ook de fikters van de V60 of Kalita niet meer voor. Ze zijn dusdanig dun dat ik geen papier proef. Van de V60 zijn 2 soorten in omloop waarvan ik begrepen heb dat de soort die in de Benelux wordt geproduceerd en verkocht wordt per 100 in plastic zak de dunne goede filters zijn. Die per 50 in kartonnen doosje zijn dikker schijnt... Ik heb die zelf nooit gehad. Maar het is maar dat je het weet toch. Kalita is altijd dun en er zijn wedstrijden geweest waar gewonnen werdt met een ongespoelde kalita filter.
Hoop meer info dan temp, hoop dat je er wat aan hebt.
Afbeelding
Afbeelding
[img]//uploads.tapatalk-cdn.com/201708 ... 9747a2.jpg[/img][img]//uploads.tapatalk-cdn.com/201708 ... 3f2a1f.jpg[/img]
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Doorlooptijd stabiel houden

12
Mooi!

Dan kan ik mijn waterkoker op 85 zetten die loopt na het afslaan nog een graad of vijf door, dan overgooien in de opschenkketel, waterkoker is minder handig, ga de boontjes van Frans lekker licht branden en dan in de Conische, tot over een week.

Verstuurd vanaf mijn SM-T700 met Tapatalk
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Doorlooptijd stabiel houden

14
Experimenteren, probeer verschillende manieren en natuurlijk proeven! De smaak is leidend. Ik ben zelf bij goede zaken waar bekend is dat ze goede filterkoffie maken langs gegaan om te proeven wat hun eruit halen. Als een soort maatstaf. En dan maar gaan experimenteren en proberen de smaak te sturen.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Doorlooptijd stabiel houden

17
Ik heb een melkthermometer door een van de gaatjes in het deksel gestoken waardoor het meetpunt circa 2 cm boven de bodem zit.
Mijn uitgangspunt is 16,5 gram koffie / 265 gram water / 85-90 C / doorlooptijd circa 2:30 min.
Alles afhankelijk van de smaak die ik bij de boon het lekkerst vind. Over het algemeen drink ik hem vrij licht.
* Ik verwarm het water tot 85-90 C op gas.
* Weegschaal / timer op nul
* 0:00 - 0:30 minuten: bloomen met 33-35 gram water
* 0:30 - 1:40 minuten: totaal 265 gram water opschenken
* 2:20 - 2:40 minuten: koffie moet doorgelopen zijn.
Mahlgut MG-1 #zwart - Knock Feldgrind - Hario V60-01 glass & kettle - Aeropress

Re: RE: Re: Doorlooptijd stabiel houden

20
R&B schreef:Dit is misschien ook wel een handige link:
https://baristahustle.com/blogs/barista ... ee-compass

"Please note, this compass doesn’t care about brewing temperature. Just use boiling water"
Hij schrijft het er niet bij maar ik weet wel dat mr. Matt er vanuit gaat dat je het kokende water overgiet in een opschenkketel waardoor het op of rond de 90 graden komt.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!