Dit advies is goud! Een kilo koffie is helemaal niet veel, zeker wanneer je net begint en nog niet heel vaardig bent in het afstellen van de espresso.fransg schreef: vr 17 jan 2020, 17:45Koop rustig 1kg en vries die niet in, maar geniet van de ontwikkeling van de smaak en de doorloop, van wanneer ze nog net te vers zijn, tot de espresso heel mooi begint te smaken, de ontplooiing van de mooie smaken als het te-verse eraf is en de extractie niet meer lastig is maar zonder moeite mooi loopt, en dan gedurende de weken daarna dat de bonen, als het goed is, wel milder worden van smaak maar toch rijk van complexiteit, tot ze uiteindelijk nog wel plezierig eindigen maar ook wat afvlakken. Sommige bonen zijn juist na een maand nog wonderbaarlijk en het zou zonde zijn dat mis te lopen door allerlei rare invries-fratsen.mr Blanc schreef: do 16 jan 2020, 14:15 Nu nog even over het invriezen van bonen, is dit aan te raden.Stel ik koop 1 kilo verse bonen
Re: Nieuw en gelijk al wat vragen
12Ja, sluit ik mij ook bij aan.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!
Re: Nieuw en gelijk al wat vragen
13Fair enough! En je moet t zeker een keer proberen om idd alle facetten te proberen! Thanks idd goed advies!
Linea Mini R Zwart - Sculptor 078S Zwart - Specialita Mat Zwart
Re: Nieuw en gelijk al wat vragen
14Jullie advies opgevolgd. Begonnen met een halve kilo Brazillia Dulce van Schot (rotterdam) is een bourbon boon en ziet er erg licht gebrand uit!fransg schreef: vr 17 jan 2020, 17:45Koop rustig 1kg en vries die niet in, maar geniet van de ontwikkeling van de smaak en de doorloop, van wanneer ze nog net te vers zijn, tot de espresso heel mooi begint te smaken, de ontplooiing van de mooie smaken als het te-verse eraf is en de extractie niet meer lastig is maar zonder moeite mooi loopt, en dan gedurende de weken daarna dat de bonen, als het goed is, wel milder worden van smaak maar toch rijk van complexiteit, tot ze uiteindelijk nog wel plezierig eindigen maar ook wat afvlakken. Sommige bonen zijn juist na een maand nog wonderbaarlijk en het zou zonde zijn dat mis te lopen door allerlei rare invries-fratsen.mr Blanc schreef: do 16 jan 2020, 14:15 Nu nog even over het invriezen van bonen, is dit aan te raden.Stel ik koop 1 kilo verse bonen
Eerste shot begint mooi meer crema etc maar shot blijft er erg waterig uitzien (ben donker gebrand gewend dusver) ook smaakt t totaal niet!

Wat doe ik fout en hoe kan ik t beste starten en wat moet ik verwachten. De smaak zou walnoten/chocola zijn maar zowel de bonen ruiken niet zo en wat ik er dus uitkrijg ook verre van!
Zal zeker aan mij liggen maar snap niet hoe ik t goed kan krijgen. Bedankt voor de hulp!
Linea Mini R Zwart - Sculptor 078S Zwart - Specialita Mat Zwart
Re: Nieuw en gelijk al wat vragen
15Gooi je temperatuur eens een graad of twee naar boven. Mik -als de brander geen recept meegeeft- op 1:2 a 1:2.5 met 18 in en 36 tot 42 gram uit.
Oh en check op YouTube de laatste 3 filmpjes uit de serie dialing in your espresso gemaakt door door James Hoffman
Oh en check op YouTube de laatste 3 filmpjes uit de serie dialing in your espresso gemaakt door door James Hoffman