
Re: Man en mes
701Leuk ErikW , ga er in duiken. Eindhoven is wat ver weg voor mij. Dus 2 messen worden binnenkort voor mij in Den Haag weer skerp gemaakt. Maar leuke post.
️

Ik begrijp dat niet helemaal. Koop een paar wetstenen en slijp zelf je messen. Die dingen worden ook weer bot en dan kun je ze weer wegbrengen.ErikvW schreef: ma 10 okt 2022, 08:32 Om even een mini tegengeluidje te laten horen op MAN en mes: deze dame heeft afgelopen weekend mijn Santuko van een verse scherpte voorzien. Leuke plek, gepassioneerde en zeer capabele dame. En voor een prettig tarief.
https://www.scherpeindje.com/
PS: op de foto's is ze 100x stoerder als in het "eggie".
Fair enough, maar ik heb er geen tijd voor (teveel hobbies) en bovendien ook geen zin om weer meer spullen aan te schaffen. Iets met een espresso machine en een lompe maler die in de weg staan. Ik schat in dat ik 2 messen jaarlijks weg moet brengen, dan betaal ik met liefde iemand 2 * 7,50 die weet wat ze doet. Maar ik snap dat dat misschien als gemakszuchtig overkomt. Keuzes, keuzes.cremalover schreef: ma 10 okt 2022, 10:26Ik begrijp dat niet helemaal. Koop een paar wetstenen en slijp zelf je messen. Die dingen worden ook weer bot en dan kun je ze weer wegbrengen.ErikvW schreef: ma 10 okt 2022, 08:32 Om even een mini tegengeluidje te laten horen op MAN en mes: deze dame heeft afgelopen weekend mijn Santuko van een verse scherpte voorzien. Leuke plek, gepassioneerde en zeer capabele dame. En voor een prettig tarief.
https://www.scherpeindje.com/
PS: op de foto's is ze 100x stoerder als in het "eggie".
Als nu eens iets niet moeilijk is is het messen slijpen.Gewoon gevoel voor krijgen. Koop een paar goedkope messen en een stuk leer en begin te oefenen.
Toevallig heeft ze me dat uitgelegd: volgens haar is het aanzetstaal vooral bedoeld om de golven/welvingen in je snijrand terug in een rechte lijn te brengen. Dat is een zeer kort effect (2 weken klinkt dan logisch) maar maakt je mes niet scherp. Een leren riem bijvoorbeeld wel.bobbee schreef: ma 10 okt 2022, 11:58 Maar, hoe doe je dat want na 2 weken ofzo is het zo scherpe eraf. Ik haal de messen dagelijks langs een aanzetstaal zodra de tomaat meer weerstand biedt dan het mes.
Eens in de zoveel tijd doornde messenslijper. Wegbrengen is meer werk, in mijn beleving.