Ik dacht laat ik eens kijken op een niet wetenschappelijke wijze…. Dus m’n Weber bbq thermometer gepakt en het volgende gedaan:
Ik heb een sensor plaatst tegen de bevestiging van de groep aan de machine (bij de afsluiter) om het temperatuurverloop van de groep te volgen. Bij de afsluiter is de groep warmer dan bij bijvoorbeeld de groepszeef maar het ging mij om de temperatuurverandering.
Een tweede sensor gebruikte ik om de temperatuur van het zetwater te meten.
Vervolgens heb ik 5 keer iedere 90 seconden een verwarmd kopje gevuld met 120 gram water vanuit de zetgroep. Ik besef me nu dat het realistischer zou zijn om 5 keer een dubbele espresso te maken en te kijken wat dat met de temperaturen doet. Onderstaande resultaten zijn dus de uitkomst van een soort snelkookpan experiment: veel en snel.
Binnenkort een test net 5 dubbele espresso’s.

Na de 5e poging stabiliseerde de temperatuur van de groep.