Hoe lang wachten jullie na het branden van de koffie bonen met het zetten?
Hangt dat af hoe donker de bonen gebrand zijn en het type bonen?
En wanneer gaan de gebrande bonen weer achteruit?
Re: Rusttijd
2Mijn vuistregels:
Voor filterkoffie, pour overs is een paar dagen rust voldoende.
Voor espresso 10-14 dagen rusten. Hoe donkerder de roast, hoe korter de tijd.
Geopende zakken, mits goed en luchtdicht opgeslagen is 3 weken op zijn 'best' en neemt daarna merkbaar af in kwaliteit.
Voor filterkoffie, pour overs is een paar dagen rust voldoende.
Voor espresso 10-14 dagen rusten. Hoe donkerder de roast, hoe korter de tijd.
Geopende zakken, mits goed en luchtdicht opgeslagen is 3 weken op zijn 'best' en neemt daarna merkbaar af in kwaliteit.
Londinium R - Option-O P64 (SSP UM) - Option-O Lagom Casa - Umikot Planetary Distribution Tool by FrancisPavoni - Puqpress - Aeropress - Flair GO - Aergrind V3 - Puckrake (gold edition) by ArjenT5R™
Re: Rusttijd
3Soms ontkom ik niet aan om na het branden verse bonen (1-2 dagen) te gebruiken. Grootste nadelen zijn de overdaad aan crema en dat je je grinder in de eerste week elke dag bij mag stellen tot de bonen ontgast zijn. Zo rond 10-14 dagen hebben ze hun optimum bereikt. Vervolgens kun je ze zeker een maand of 2-3 als "vers" beschouwen en ook daarna zal de drop-off niet direct mega zijn.
Een paar dagen in de hopper, vacuum verpakken of bonen zo snel mogelijk invriezen doet allemaal weinig met de smaak (bij het invriezen van 1kg zakken heb ik zelfs het gevoel dat ze daarna juist snel verouderen).
Zal niet zeggen dat het allemaal niets helpt en gebruik zelf ook nog Fellow Atmos vacuum canisters waaruit ik de hopper iedere dag bijvul met ~100g verse bonen, maar dat panische heb ik losgelaten. Een standaard dichte koffiezak op kamertemperatuur blijkt een prima methode om bonen een paar weken in op te slaan.
Een paar dagen in de hopper, vacuum verpakken of bonen zo snel mogelijk invriezen doet allemaal weinig met de smaak (bij het invriezen van 1kg zakken heb ik zelfs het gevoel dat ze daarna juist snel verouderen).
Zal niet zeggen dat het allemaal niets helpt en gebruik zelf ook nog Fellow Atmos vacuum canisters waaruit ik de hopper iedere dag bijvul met ~100g verse bonen, maar dat panische heb ik losgelaten. Een standaard dichte koffiezak op kamertemperatuur blijkt een prima methode om bonen een paar weken in op te slaan.
Ik brand mijn eigen koffie op een bedenkelijk niveau.
Re: Rusttijd
4youtu.be/T9F3x7hU5O8
Toevallig post LH hier gisteren wat over. Hij had het voor hele licht gebrande bonen over meer dan 3 weken. Maar dat is volgens mij wel erg 3rd wave...
Re: Rusttijd
5Ligt er ook nog aan welke brander er is gebruikt. Een boon gebraden in de Loring heeft zeker 14 dagen nodig. Best apart maar de smaak komt dan pas los.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!
Re: Rusttijd
6Ik hou meestal 2 tot 3 weken aan. Liefst wat dichter bij de 3 voor licht gebrandde boontjes.
Daarna inderdaad nog wel een week of 3 goed houdbaar. Sommige bonen worden daarna snel minder, en andere blijven gewoon helemaal oke. Ik bewaar ze altijd in een fellow atmos.
Daarna inderdaad nog wel een week of 3 goed houdbaar. Sommige bonen worden daarna snel minder, en andere blijven gewoon helemaal oke. Ik bewaar ze altijd in een fellow atmos.
Profitec Pro 700 met Lelit Flow Control | Acaia Orbit (Mazzer 33M) | Acaia Lunar 2021