Smaak van koffiebonen

1
Ik heb nu apparatuur om een fijne espresso te maken, een ECM Puristica en een Eureka single dose maler.

Ik heb diverse dingen geprobeerd maar snap toch iets niet, zakje van 250gr verse bonen, water in de ECM op 94 graden, ik wacht min 30 minuten, bonen 18gr, uitloop tijd steeds 30 seconden, werk met een veer belaste tamper.

Ik doe iedere keer het zelfde, omstandigheden verschillen niet en toch zit er steeds verschil in smaak, soms smaakt de koffie zoals ik hem lekker vind en een paar uur laten smaakt de koffie weer anders, ik kan er nooit van uit gaan dat ik steeds de zelfde smaak krijg.

Hoe is dit te verklaren, ik weet het niet meer.

Re: Smaak van koffiebonen

2
Ramrod schreef: za 31 mei 2025, 08:31zakje van 250gr verse bonen
Welke bonen zeg je precies, wanneer exact gebrand en door welke brander?

Dat is niet helemaal duidelijk.

Je kunt ook een filmpje plaatsen van je routine, mogelijk valt daarbij iets op.

Is de eerste shot altijd goed en de daaropvolgende wat minder? Heb je al eens genoteerd wat je proefde, en hoeveel tijd er tussen de shots zat?

Hoe weeg je de bonen en het maalsel af? Als je steeds exact 18g bonen in de maler doet kan het zijn dat je soms 16g en soms 20g eruit krijgt bijvoorbeeld.

Welk filterbakje exact?

Douchescherm brandschoon, recent in cafiza schoongemaakt?

Je noemt 30s uitloop maar niet hoe je de espresso exact weegt.

etc...

veel blijft vaag.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino