kleur veranderingen bonen branden

1
Ik kwam dit filmpje van sweet maria's tegen over de diverse stadia die de koffiebonen doorlopen bij het branden. Ik vind dit zelf een zeer informatief filmpje dus vandaar dat ik hem hier post:

Laatst gewijzigd door bobbee op di 27 aug 2013, 16:23, 2 keer totaal gewijzigd.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: kleur veranderingen bonen branden

6
Ik heb er een sticky van gemaakt.

Ik vind het wel jammer dat hij niet zo het stadium van FC+ laat zien (waarin je afbreekt op het moment dat je net de eerste tekenen van "2-nd crack" gaat horen). Persoonlijk vind ik dat vaak het lekkerst: nog net een klein beetje fruitigheid, maar ook al de wat geroosterde en chocolade-tonen.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: kleur veranderingen bonen branden

8
Leuk om te zien! Ik vind de Nederlander een beetje onduidelijk waar hij het heeft over de 'kernwarmte' van de bonen die elkaar verder opwarmen.

Als ik het uit de literatuur goed heb begrepen is het eerst een endotherm proces waarbij je warmte toevoegt en later een exotherm proces waarbij de boon zelf warmte afgeeft.

Ik zie dan niet waarom volgens deze man je bij zijn elektrische machine niet bij hoeft te verwarmen en bij een gasgestookte machine wel?
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: kleur veranderingen bonen branden

9
Dat heb ik mij ook afgevraagd. Ik denk dat hij zich soort van verspreekt. Hij zal met "De" gas gestookte brander "Zijn" brander willen aanduiden. Het is inderdaad de massa van de verwarmde bonen die zorgt voor de warmte die vrij komt, hoe dan ook.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: kleur veranderingen bonen branden

10
Wat ik wel interessant vond was op ca. 8:15 vh Nederlandse filmpje:
Hier is wat robusta aan toegevoegd, maar minder dan 5% dus het is een 100% arabica... :? :shock:

Zal wel iets met regelgeving zijn, maar om het dan nog 100% arabica te noemen (ook al mag het)?
Behmor 1600+, Baratza Sette 270W, La San Marco SM95A, Faema MC90, La Pavoni Europiccola, mini Gaggia, Bezzera Magica, Bosch B30