Na een week of 5 na branddatum beginnen veel bonen mij te zuur te smaken. Kan ik hier iets aan doen?
Ik heb nu https://giraffecoffee.nl/winkel/koffie/the-blend/ van branddatum 3 mei. Na 1,5 week begon deze erg lekker te smaken tot eind mei. Bij mij begint het vaak zuurder te snaken vanaf het moment dat ik de maalgraad fijner moet gaan stellen. De eerste weken stel ik bijna niet bij en blijft de doorloop constant, maar er lijkt een omslagpunt te zijn. Ik doe 17-18 gram gemalen bonen op 35ml gewogen espresso.
Ik drink met name zuid amerikaanse bonen. Misschien is het normaal en moet ik zorgen dat ze eerder op zijn. Maar helpt het als ik fijner maal en minder doseer? Of grover malen en meer doseren of temperatuur aanpassen? Of....?
Re: Esoresso zuur +/- 5 weken na branding
2Niet tot 5 werken wachten met opdrinken of lagere hoeveelheid bestellen, je besteld vers gebrande bonen maar laat ze oud worden door de waarschijnlijk grote hoeveelheid.
Je kunt ook fijner malen en lager doseren maar de bonen verliezen gewoon smaak. Temperatuur van water kan ook wat hoger maar weet niet hoe het nu is afgesteld.
Je kunt ook fijner malen en lager doseren maar de bonen verliezen gewoon smaak. Temperatuur van water kan ook wat hoger maar weet niet hoe het nu is afgesteld.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!
Re: Esoresso zuur +/- 5 weken na branding
3Het gaat meestal gelukkig vaak over de laatste 100-200 gram maar is 5 a 6 weken al te oud? Bij 10 weken geloof ik dat maar lees ook vaak dat 5 weken wel moet kunnen. Ja de crema is minder maar het is nog drinkbaar en ik gooi het niet weg. Ik moet gewoon meer doordrinken
De temp is ingesteld op 93 graden op de PID, de profitec schijnt een compensatie te hebben zodat de ingestelde temperatuur overeen komt met de temp in de zetgroep tijdens extractie. Ik heb het niet nagemeten.

De temp is ingesteld op 93 graden op de PID, de profitec schijnt een compensatie te hebben zodat de ingestelde temperatuur overeen komt met de temp in de zetgroep tijdens extractie. Ik heb het niet nagemeten.
Profitec Pro 700 | Eureka Mignon XL
Re: Esoresso zuur +/- 5 weken na branding
4Tsja, het is ook niet dat ik je wil zeggen dat de bonen te oud zijn hoor. Maar je proeft zelf het verschil.
Probeer eens lager te doseren en fijner te malen. Dat zou het zure wat moeten drukken.
Probeer eens lager te doseren en fijner te malen. Dat zou het zure wat moeten drukken.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!
Re: Esoresso zuur +/- 5 weken na branding
5Inderdaad lager doseren, fijner malen en langere extractietijd aanhouden. Giraffe brand ook niet dusdanig licht dat dat een probleem kan zijn. Ik denk dat je nu een gevalletje van onderextractie (dus zuur) te pakken hebt doordat de bonen oud worden en je er te weinig op in aan het spelen bent om dat te compenseren. Wat mij betreft is 5 weken wel echt de max, liever onder de 4 weken blijven.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60
Re: Esoresso zuur +/- 5 weken na branding
6Bedankt voor de tips. Zojuist eentje fijner gemaald met 15 gram koffie, 36 gram in het kopje, en het zuurtje is weg. Doorlooptijd 32 seconden na start pomp.
De smaak is ook vlakker, zachter.
De smaak is ook vlakker, zachter.
Profitec Pro 700 | Eureka Mignon XL