Re: espressomachine zoeken is keuzen maken en is lastig......

42
Maar was die Junior nu niet juist een stoom-beest? Ik meen wel eens gelezen te hebben dat deze nog harder stoomde dan de Super? Hoe dan ook: die Domo super is een prachtig apparaat, staat hoog op mijn lijstje...

En die K6 is een heel mooie maler. Vind de prijs wat hoog, maar stel je kan hem voor €200 krijgen, dan is de prijs niet verkeerd.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: espressomachine zoeken is keuzen maken en is lastig......

43
Onzin, ligt niet aan de kop maar aan de filter die je gebruikt, Gewoon een andere filter erin en probleem is opgelost. Overigens is de kwaliteit van de koffie niet op voorruit gegaan nu ik meer ruimte tussen puck en doucheplaat heb, het geheel blijft wel schoner en dat is wel fijn.
Ruimte tussen douchescherm en puck; Zie filter hierboven, heeft nogmaals niks met de kop te maken, gewoon een andere filter erin zitten en je hebt alle ruimte die je wilt, bv. een LM dubbele filter
Kan ik het toch niet mee eens zijn. Het feit dat je de krappere hoofdruimte kan oplossen met een dieper filter wil niet zeggen dat die kop niet daadwerkelijk iets krapper is. Hoogstens dat je er geen last van hoeft te hebben mits je een LM bakje er bij koopt. Het feit dat je "het probleem" kan oplossen geeft toch ook al aan dat het er aanvankelijk is? Nu denk ik eerlijk gezegd dat dat probleem helemaal niet zo groot is, je zult met overdoseren moeten oppassen, da's alles.
trouwens, ik zou de PID niet in de kop zetten, laat die maar lekker stabiel op temp. blijven. Is het niet mogelijk om met een PID de temp. in de boiler te regelen en daarmee de temp. van het water in de HX? Heeft iemand hier ervaringen mee?
Ik denk dat stabiliteit wel belangrijk is. De watertemperatuur moet het liefst ergens in de buurt van 92-94C zitten, met uitschieters naar 88C of 96C. Dat is een vrij beperkte ruimte. Als ik dan lees dat de simpele thermostaat in de kop van de BZ07 een swing heeft van maar liefst 10C vind ik dat te veel. Die kop zou daarmee helemaal niet zo stabiel zijn. In principe kan die echter enorm stabiel zijn, als ze er maar een heel nauwkeurige temperatuur regeling in zouden zetten, vandaar mijn vraag over de PID. En vandaar waarschijnlijk ook het idee dat de kop zo stabiel zou zijn, omdat niemand verwacht dat er een simpel bi-metaaltje in zit met een ruimte van 10C.

Verder heeft een PID in de boiler van een HX helemaal geen zin, die zou namelijk op 125C moeten staan voor de stoom en daarmee veel te heet zijn voor de koffie. De tijd die het water in de HX zit, de temp van de kop en de flush zijn dan veel bepalender voor de temperatuur van het zetwater dan die nauwkeurige temp in die stoomboiler.
Soms denk ik wel eens dat mensen trouwens onderschatten wat je met maling en dosering kan bereiken als het gaan om de zet temperatuur!
Die snap ik niet? met de Erics zie ik dat de temperatuur van het water behoorlijk constant blijft, of ik nu een (te) snelle doorloop heb, of een (veel te) langzame. De tijd van de extractie lijkt dus niet zoveel invloed te hebben op de temperatuur. Het is allicht van enorme invloed op de smaak, maar dat is vanwege iets anders.

En laat ik nogmaals duidelijk zijn: ik heb niets tegen de BZ07 (afgezien van die simpele thermostaat) , ik heb er geen ervaring mee, en ik vind de E61 heus niet de "Enige Ware".
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: espressomachine zoeken is keuzen maken en is lastig......

47
@Spir

Tja, als je de krappe kop nog steeds als nadeel of probleem wilt noemen terwijl je er met een investering van 4euro geen last meer van hebt dan ben ik natuurlijk uitgeluld
Spironski schreef: Als ik dan lees dat de simpele thermostaat in de kop van de BZ07 een swing heeft van maar liefst 10C vind ik dat te veel. Die kop zou daarmee helemaal niet zo stabiel zijn


Je hebt vast en zeker in een linkje voor mij waar hier meer over kan lezen. ben benieuwd hoe ze dit hebben gemeten en hoe die swing moet worden vertaald naar de temp. van het zetwater na de normale flush.
Spironski schreef: Verder heeft een PID in de boiler van een HX helemaal geen zin, die zou namelijk op 125C moeten staan voor de stoom en daarmee veel te heet zijn voor de koffie. De tijd die het water in de HX zit, de temp van de kop en de flush zijn dan veel bepalender voor de temperatuur van het zetwater dan die nauwkeurige temp in die stoomboiler
Dus of de druk in de boiler op 1.2 of 1.4 bar staat heeft geen invloed op de temp van het water in de HX? Ik heb het niet berekend moet ik eerlijk bekennen maar had toch verwacht dat het een effect op de temperatuur zou hebben. Je geeft aan van niet, jammer, was maar een ideetje natuurlijk
Spironski schreef: Die snap ik niet? met de Erics zie ik dat de temperatuur van het water behoorlijk constant blijft, of ik nu een (te) snelle doorloop heb, of een (veel te) langzame. De tijd van de extractie lijkt dus niet zoveel invloed te hebben op de temperatuur. Het is allicht van enorme invloed op de smaak, maar dat is vanwege iets anders
Ik wist niet dat je met de Erics de temperatuur van het water in de puck aan het meten was. Dan valt mijn theorie inderdaad in duigen :) Heb je een linkje voor me waar ik wat meer over dit stukje techniek kan lezen?
Is de 6th wave aan het voorbereiden

Re: espressomachine zoeken is keuzen maken en is lastig......

48
We raken onderhand behoorlijk off-topic en ik vind dat de eventuele krappere kop van de BZ07 onderhand ook veel te veel aandacht krijgt, want zo lijkt het een serieus probleem te zijn, en in mijn ogen is het dat niet. Je moet alleen iets beter uitkijken wat je doet. De E61 is gewoon iets vergevingsgezinder, en zo kwamen we hier op. Uiteindelijk verschillen onze standpunten helemaal niet zoveel. Het gaat nu bijna alleen om semantiek. Nauti zegt: "Onzin, er ìs geen probleem, want het is simpel op te lossen", ik zeg dan: "Er ìs dus een probleempje, maar het is simpel op te lossen".

Nu zou het nog beter zijn als Bezzera er standaard een LM filter bij deed, want ik denk toch dat de meeste mensen aan de slag gaan met het bijgeleverde kleinere filter.
Maar ook bij het LM filter heb je nog dat mensen die op volume doseren en het filter afstrijken voor het tampen, sneller tegen het douchescherm zitten met hun puck waardoor er breukjes kunnen ontstaan bij het uitzetten van de koffie en je channeling kan krijgen.

Uiteindelijk moet je natuurlijk, ook met een E61, altijd opletten dat je puck niet tegen het douchescherm komt.

Over de thermostaten in de kop: nee, helaas weet ik niet meer waar ik dat gelezen heb. Vandaar ook dat ik het niet als feiten heb gebracht, maar als dingen die ik gelezen heb. In dit linkje en in deze hebben we het er wel over, maar daar staat niet precies die 10C in. Misschien is er hier iemand die er iets over kan zeggen?

Als het waar is dat de elementen, zeg, aanslaan als de kop 85C is en weer uitgaan als die kop 95C is, zal dat toch onherroepelijk z'n invloed hebben op de watertemperatuur? Dan kan het dus zomaar gebeuren dat je zetwater 88C is, maar ook dat het 98C is! (er van uit gaande dat de kop het water tot op zo'n 3 graden verschil koelt).
Dat is ook de functie van zo'n zware zetgroep: je hebt daar bij de E61 ruim 4,5 kg aan brons op een temperatuur dicht in de buurt van je beoogde zettemperatuur. Dat is een enorme thermische massa die de relatief geringe massa van je zetwater heel mooi bijstuurt. De temperatuur in de kop is dus van enorm belang.

Nu denk ik dat het bij de Bezzera allemaal wel meevalt anders waren er niet zoveel tevreden gebruikers.

Je moet ook niet een PID (in een DB) verwarren met een pressostat (in een HX). Een PID regelt je temperatuur tot op de (1/10-de) graad, een pressostat regelt de druk (en daarmee je watertemp.) met een nauwkeurigheid van 20% afwijking.
Natuurlijk is je boilerdruk van invloed op de temperatuur in je boiler, en daarmee de temperatuur in je HX. Je stuurt echter de temperatuur van je zetwater in je HX met je flush, timing en de temperatuur in je zetgroep. De variabelen die daarin optreden zijn echter zo groot dat je de nauwkeurigheid van de PID in je boiler helemaal niet nodig hebt.
Als je na je koelflush 2 seconden langer wacht om koffie te zetten heeft dat een groter effect dan of je boiler nu op 125,0C staat, of op 125,1C.
Als je daarentegen de temperatuur in je zetgroep kon regelen tot op de graad nauwkeurig zou dat wèl een verbetering zijn t.o.v. de genoemde 10 hele graden.

Met de Erics meet je niet de temperatuur in de puck, maar je komt er wel dicht bij. Het meet in stilstand de temperatuur in je zetgroep (ook heel handig!), en als het water stroomt meet het de temperatuur van het water zo'n 3 centimeter voordat het de puck raakt. Hier het draadje met info. Onder aan mijn post aldaar, de link naar de (zeer simpele) site van Eric Svendson waar je alles kan vinden.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: espressomachine zoeken is keuzen maken en is lastig......

49
Leuk topic, valt niet mee om iets te kopen, gewoon op je gevoel afgaan voor de aanschaf van een 1e machine en molen. En bij voorkeur gebruikt, dan kan je later makkelijker over stappen als je dat wilt. Natuurlijk valt over alles is iets te zeggen.

Een E61 heeft een flinke massa, dit kan wanneer je van temperatuur wilt veranderen juist weer een nadeel zijn. Meer massa (koper/brons) heeft een langere tijd nodig om warmer of kouder te worden. Juist met een PID kan dit een nadeel zijn.
De KvdW Speedster;
We designed and made the base of our solenoid valve especially in stainless steel. Brass would absorb too much heat, stainless steel has a heat transfer capability of approx. ten times less than brass. This base forms one end of the group neck and is in direct contact with the water.

De Speedster heeft ivm temperatuurs veranderingen mede daarom ook geen stalen zeefje in de groep maar een kunststof.
This plate is made in POM plastic, a fully neutral material regarding transferring heat. Also, fats and oils do not adhere easily to this material, effectively keeping it clean. This plate consists of two pieces offering a nicely divided dispersion, held in place by two screws.

De filterhouders zijn ook mede ivm temperatuursverlies uitgevoerd.
Both filter holders are coated in Teflon on the inside. This ensures no build up of baked-on oils and fats. No scrubbing is needed, just a quick wipe with a paper or towel. It also helps a bit against the loss of temperature when the coffee runs to the cup.

Dus hoe ver wil je gaan?

De K6 vind ik zeker beter dan de K3 en de andere genoemde malers. De prijs van 245,-- vind ik wel redelijk, er staat nog een iets oudere K6 op marktplaats die wel te duur (bieden vanaf 300,--) is. Zie; http://link.marktplaats.nl/280516903" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: espressomachine zoeken is keuzen maken en is lastig......

50
Oh ja:
Spironski, de K6, vind je die beter dan de K3/Macap4 of Mini? Of bedoel je meer dat nu de K6 wordt aangeboden en dat dit daarom een goede opportuniteit is?
Ja, die K6 is een stuk beter dan de genoemde malers, en ja, het is een mooie kans.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder