Bentwood was ik helemaal vergeten… die lijkt mij oook erg tof. Misschien zelfs wel om filter en espresso single dose te doen?
Maar voor die prijs koop ik hem liever gewoon nieuw.
Re: Single Dose upgrade
12Of een Monolith https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/ ... pp_android 
Let wel op een Bentwood is 63mm en afwijkende maat. Er wordt op dit moment heel veel ontwikkeld voor 64mm en daar zijn dus ook genoeg schijven voor die hele andere resultaten geven en allemaal heel goed zijn. De maler is dus maar 1 deel en de schijven een ander deel en dat laatste kan variabel zijn en van je maler een compleet andere maler maken. Met de Eureka's met 65mm en een Bentwood met 63mm heb je in principe een one-trick pony. Best goed als dat toevallig is wat je zoekt. Met malers als een DF64, Lagom P64, Zerno etc kan je alle kanten op. Ook wel iets om rekening mee te houden in je keuze. De gangbare maten waar veel opties voor zijn is 64, 80, 83 en 98mm.
Ik heb zelf 3 paar 80mm schijven voor de EG-1 en met de Lagom op komst heb ik nu al 2 paar 64mm schijven (Mizen en SSP MP) en daar komt nog wel een keer de SSP HU bij. De schijven die niet bevallen verkoop je en degene die je de smaak geeft die je zoekt houdt je. Dat is wel efficiënter qua kosten dan telkens 400-500 euro verlies draaien op een hele goede maler omdat eigenlijk alleen de schijven je niet bevallen want die bepalen de smaak. Dit is iets wat vaak over het hoofd wordt gezien.
Er zijn op dit moment echt veel te veel 64mm SD malers en zolang je een goed merk hebt met een perfecte uitlijning is het enige verschil de bouwkwaliteit en de workflow. De DF64 gen 2 die Bob gaat krijgen zal even goed presteren als de Lagom P64 die 3 keer zo dus is en ik heb gekocht. Afwerking is van een compleet ander niveau maar maalkwaliteit niet. In beide kunnen dezelfde schijven dus zo zie je maar dat er meer is dan alleen de maler.

Let wel op een Bentwood is 63mm en afwijkende maat. Er wordt op dit moment heel veel ontwikkeld voor 64mm en daar zijn dus ook genoeg schijven voor die hele andere resultaten geven en allemaal heel goed zijn. De maler is dus maar 1 deel en de schijven een ander deel en dat laatste kan variabel zijn en van je maler een compleet andere maler maken. Met de Eureka's met 65mm en een Bentwood met 63mm heb je in principe een one-trick pony. Best goed als dat toevallig is wat je zoekt. Met malers als een DF64, Lagom P64, Zerno etc kan je alle kanten op. Ook wel iets om rekening mee te houden in je keuze. De gangbare maten waar veel opties voor zijn is 64, 80, 83 en 98mm.
Ik heb zelf 3 paar 80mm schijven voor de EG-1 en met de Lagom op komst heb ik nu al 2 paar 64mm schijven (Mizen en SSP MP) en daar komt nog wel een keer de SSP HU bij. De schijven die niet bevallen verkoop je en degene die je de smaak geeft die je zoekt houdt je. Dat is wel efficiënter qua kosten dan telkens 400-500 euro verlies draaien op een hele goede maler omdat eigenlijk alleen de schijven je niet bevallen want die bepalen de smaak. Dit is iets wat vaak over het hoofd wordt gezien.
Er zijn op dit moment echt veel te veel 64mm SD malers en zolang je een goed merk hebt met een perfecte uitlijning is het enige verschil de bouwkwaliteit en de workflow. De DF64 gen 2 die Bob gaat krijgen zal even goed presteren als de Lagom P64 die 3 keer zo dus is en ik heb gekocht. Afwerking is van een compleet ander niveau maar maalkwaliteit niet. In beide kunnen dezelfde schijven dus zo zie je maar dat er meer is dan alleen de maler.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60
Re: Single Dose upgrade
13Leuk dat je een EG-1 hebt Erik. Hoe bevalt die?
Wat is dan de reden om nog voor een Lagom te gaan?
Wat is dan de reden om nog voor een Lagom te gaan?
Re: Single Dose upgrade
14De EG-1 is een geweldige maler en die gaat nooit meer weg. Ik heb hem al ruim 4 jaar. Echt alles qua workflow, styling, resultaten qua maalsel is geweldig maar dat mag ook wel voor die prijs. En ik ben meer van de 80mm en niet 98mm en dat is puur persoonlijke voorkeur. Tot aan 80mm heb je echt verbetering daar waar 80/98mm persoonlijke voorkeur is op nuances. Aangezien ik alle stappen in al die jaren heb doorlopen was ik daar al uit toen ik de EG-1 kocht.
Alleen is er niet één schijf die alles kan dus vandaar een tweede maler. De Lagom was wat het budget maximaal toe ging laten aangezien ik het niet vond kunnen om een DF64V naast de EG-1 te zetten en dan past de P64 beter. Hieronder mijn redenatie na 2 jaar wikken en wegen. Mijn bonen zijn al top, water is in orde en aan te passen aan de wensen qua branding, de kennis is er en de ervaring en de verbetering zit hem nu echt op dat punt.
Ik hou ontzettend van clean filterkoffie en van licht tot medium gebrande koffie. De 80mm SSP Ultra schijven staan bekend als geniaal voor clean filterkoffie en werken ook super goed voor lichtere brandingen en turbo shots. Echter is alles clean en soms wil je iets meer body en wat zoeter en met die koffies werken de schijven ook goed maar zijn de shots gewoon heel goed maar niet geweldig. Aangezien ik nu op het punt ben aangekomen dat ik alles geweldig wil hebben is een 2de maler de uitkomst zodat je 2 profielen hebt waarmee je alle type bonen en brandingen aan kunt. En eigenlijk gaan het waarschijnlijk 3 sets schijven worden.
Daar waar de Ultra's dus bekend staan om en geweldig resultaat met clean koffie staan de lab sweet schijven bekend om hun body en sweetness. Vandaar dat ik een Lagom P64 heb besteld met de Omni schijven die net iets meer fines geven dan de normale cast lab sweet schijven en dus wat relaxter zouden moeten zijn voor epsresso. Met die combi zou alles gedekt moeten zijn hoop ik. Daarnaast koop ik nog wel een keer een setje 64mm SSP HU voor de keren dat ik wat donkerder dan medium in huis heb omdat de schijven in de Lagom vrij eenvoudig te wisselen zijn en in de EG-1 minder.
Mijn Commandante heb ik geruild voor een set 64mm SSP MP schijven en die ga ik ook testen. Ik wil gewoon de beste combi van schijven die me voor alles een geweldig resultaat geeft. In principe zou ik er een 2de 80mm maler naast willen met 80mm Ditting LS schijven maar nog eens 4000-5000 euro aan een maler uitgeven zat er echt niet in. Voor nu is het dus afwachten hoe alles over ongeveer 1,5 jaar gaat eindigen. Die moderne schijven met coatings duren ontzettend lang voordat ze ingebroken zijn dus dat duurt minimaal een half jaar tot waarschijnlijk een jaar per set schijven voordat je er echt iets over kunt zeggen. Wellicht is dat toch nog een set Ditting LS schijven kopen (500 euro
) en de SSP MP in de P64 als die net zo goed zijn voor clean koffie als de Ultra maar dat betwijfel ik. Waarschijnlijk gaan de SSP MP uiteindelijk weer de deur uit en is het de Mizen of SSP Cast in de Lagom en blijven de Ultra schijven in de EG-1. We gaan het allemaal zien en ik heb zin in dit nieuwe avontuur.
Alleen is er niet één schijf die alles kan dus vandaar een tweede maler. De Lagom was wat het budget maximaal toe ging laten aangezien ik het niet vond kunnen om een DF64V naast de EG-1 te zetten en dan past de P64 beter. Hieronder mijn redenatie na 2 jaar wikken en wegen. Mijn bonen zijn al top, water is in orde en aan te passen aan de wensen qua branding, de kennis is er en de ervaring en de verbetering zit hem nu echt op dat punt.
Ik hou ontzettend van clean filterkoffie en van licht tot medium gebrande koffie. De 80mm SSP Ultra schijven staan bekend als geniaal voor clean filterkoffie en werken ook super goed voor lichtere brandingen en turbo shots. Echter is alles clean en soms wil je iets meer body en wat zoeter en met die koffies werken de schijven ook goed maar zijn de shots gewoon heel goed maar niet geweldig. Aangezien ik nu op het punt ben aangekomen dat ik alles geweldig wil hebben is een 2de maler de uitkomst zodat je 2 profielen hebt waarmee je alle type bonen en brandingen aan kunt. En eigenlijk gaan het waarschijnlijk 3 sets schijven worden.
Daar waar de Ultra's dus bekend staan om en geweldig resultaat met clean koffie staan de lab sweet schijven bekend om hun body en sweetness. Vandaar dat ik een Lagom P64 heb besteld met de Omni schijven die net iets meer fines geven dan de normale cast lab sweet schijven en dus wat relaxter zouden moeten zijn voor epsresso. Met die combi zou alles gedekt moeten zijn hoop ik. Daarnaast koop ik nog wel een keer een setje 64mm SSP HU voor de keren dat ik wat donkerder dan medium in huis heb omdat de schijven in de Lagom vrij eenvoudig te wisselen zijn en in de EG-1 minder.
Mijn Commandante heb ik geruild voor een set 64mm SSP MP schijven en die ga ik ook testen. Ik wil gewoon de beste combi van schijven die me voor alles een geweldig resultaat geeft. In principe zou ik er een 2de 80mm maler naast willen met 80mm Ditting LS schijven maar nog eens 4000-5000 euro aan een maler uitgeven zat er echt niet in. Voor nu is het dus afwachten hoe alles over ongeveer 1,5 jaar gaat eindigen. Die moderne schijven met coatings duren ontzettend lang voordat ze ingebroken zijn dus dat duurt minimaal een half jaar tot waarschijnlijk een jaar per set schijven voordat je er echt iets over kunt zeggen. Wellicht is dat toch nog een set Ditting LS schijven kopen (500 euro

Laatst gewijzigd door Erik82 op zo 05 nov 2023, 14:42, 1 keer totaal gewijzigd.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60
Re: Single Dose upgrade
15Qua schijven heb je grofweg de volgende indeling:
- Unimodaal clean en fruity
- Unimodaal body en sweet
- Bimodaal traditionele espresso dus veel body en mondgevoel voor donkere branding
En dan nog de verschillende schijven hierbinnen die zorgen voor een maximale extractie die mogelijk is. Hierbij geldt grofweg dat groter en beter uitgelijnd zorgt dat je een hogere extractie kunt bereiken bij een gelijk profiel. Hierbij is 80mm een beetje het plafond en daarboven gaat het om nuances.
Een hogere extractie is trouwens geen garantie voor een goede smaak en is heel erg afhankelijk van de kwaliteit van je bonen. Mediumdonker tot donkere branding heeft totaal geen zin om boven de 18-19% te gaan want dan gaat het alleen maar bitter en wrang smaken. Goedkopere lichte branding heeft ook beperkingen maar dat komt meer omdat alles uitvergroot wordt dus ook de slechte delen.
Op dit moment zit ik op het niveau van rond de 15-20 euro per 250gr en dan kom je in de top van kwaliteit waar hoge extracties mogelijk zijn. Daarboven is nog het hele exclusieve deel van Geisha's, Sudan Rume en andere bijzondere variëteiten maar dan heb je het over 30-100 euro per 250gr en is de 2-5 keer meerprijs niet meer in verhouding tot de extra 10% die je in kwaliteit gaat winnen. Ik zit dus nu op het plafond van wat nog "betaalbaar" is. Meestal heb ik een abonnement bij een goede brander waardoor je die zakjes koffie voor een paar euro minder krijgt. La Cabra is rond de 60 euro voor 4 * 250gr inclusief verzenden en Tim Wendelboe was 100 euro voor 6 * 250gr (3 keer filter en 3 keer espresso) inclusief verzenden en BTW. Normaal betaal je bij La Cabra rond de 18 euro per zakje en 20 bij Wendelboe dus dat scheelt nog best wel.
Eigenlijk ben ik gewoon wat minder koffie gaan drinken maar kwalitatief beter om het enigszins betaalbaar te houden.
Ten eerste is betere koffie dus de oplossing. Als je niet uit de koffie kunt halen wat een bar wel zou kunnen dan is het hoogstwaarschijnlijk de maler. Als je tegen de kunnen van de koffie en de maler aan begint te lopen is de machine aan de beurt. Qua machine is er eentje met variabele pre-infusie en een aflopend drukprofiel essentieel dus een hevel of bijvoorbeeld een Lelit Bianca. Mijn persoonlijk laatste stap zou een machine als de Synesso ES.1 zijn maar dan heb je het over 12-14K voor een machine en denk niet dat ik dat ooit ga kunnen betalen. Tot die tijd presteert de Strietman ook net zo goed als een LM GS3 MP puur voor espresso.
- Unimodaal clean en fruity
- Unimodaal body en sweet
- Bimodaal traditionele espresso dus veel body en mondgevoel voor donkere branding
En dan nog de verschillende schijven hierbinnen die zorgen voor een maximale extractie die mogelijk is. Hierbij geldt grofweg dat groter en beter uitgelijnd zorgt dat je een hogere extractie kunt bereiken bij een gelijk profiel. Hierbij is 80mm een beetje het plafond en daarboven gaat het om nuances.
Een hogere extractie is trouwens geen garantie voor een goede smaak en is heel erg afhankelijk van de kwaliteit van je bonen. Mediumdonker tot donkere branding heeft totaal geen zin om boven de 18-19% te gaan want dan gaat het alleen maar bitter en wrang smaken. Goedkopere lichte branding heeft ook beperkingen maar dat komt meer omdat alles uitvergroot wordt dus ook de slechte delen.
Op dit moment zit ik op het niveau van rond de 15-20 euro per 250gr en dan kom je in de top van kwaliteit waar hoge extracties mogelijk zijn. Daarboven is nog het hele exclusieve deel van Geisha's, Sudan Rume en andere bijzondere variëteiten maar dan heb je het over 30-100 euro per 250gr en is de 2-5 keer meerprijs niet meer in verhouding tot de extra 10% die je in kwaliteit gaat winnen. Ik zit dus nu op het plafond van wat nog "betaalbaar" is. Meestal heb ik een abonnement bij een goede brander waardoor je die zakjes koffie voor een paar euro minder krijgt. La Cabra is rond de 60 euro voor 4 * 250gr inclusief verzenden en Tim Wendelboe was 100 euro voor 6 * 250gr (3 keer filter en 3 keer espresso) inclusief verzenden en BTW. Normaal betaal je bij La Cabra rond de 18 euro per zakje en 20 bij Wendelboe dus dat scheelt nog best wel.
Eigenlijk ben ik gewoon wat minder koffie gaan drinken maar kwalitatief beter om het enigszins betaalbaar te houden.
Ten eerste is betere koffie dus de oplossing. Als je niet uit de koffie kunt halen wat een bar wel zou kunnen dan is het hoogstwaarschijnlijk de maler. Als je tegen de kunnen van de koffie en de maler aan begint te lopen is de machine aan de beurt. Qua machine is er eentje met variabele pre-infusie en een aflopend drukprofiel essentieel dus een hevel of bijvoorbeeld een Lelit Bianca. Mijn persoonlijk laatste stap zou een machine als de Synesso ES.1 zijn maar dan heb je het over 12-14K voor een machine en denk niet dat ik dat ooit ga kunnen betalen. Tot die tijd presteert de Strietman ook net zo goed als een LM GS3 MP puur voor espresso.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60
Re: Single Dose upgrade
16Heb je volgens mij elders ook horen zeggen dat Eureka burrs niet verwisselbaar zijn, maar ben je je ervan bewust dat er een SSP MP Red Speed specifiek voor Eureka 65mm bestaat en dat Eureka net in Milaan een hele lijn additionele burrs heeft aangekondigd?Erik82 schreef: za 04 nov 2023, 16:25 Er wordt op dit moment heel veel ontwikkeld voor 64mm en daar zijn dus ook genoeg schijven voor die hele andere resultaten geven en allemaal heel goed zijn. De maler is dus maar 1 deel en de schijven een ander deel en dat laatste kan variabel zijn en van je maler een compleet andere maler maken. Met de Eureka's met 65mm en een Bentwood met 63mm heb je in principe een one-trick pony.
☕ Hedone Honne × Superkop × NanoFoamer PRO ☕
Re: Single Dose upgrade
17Klopt, er is 1 optie voor Eureka en die is bimodaal dus net als de standaard burrs dus nog steeds weinig keuze. SSP heeft namelijk al tijden voor alle maten een HU.
En wellicht heeft Eureka iets aangekondigd maar dat is dan nog niet uit dus heb je nu ook niks aan en moet zich eerst maar eens bewijzen. Ze zijn wel goed bezig met inspelen op de markt. Voor 64mm SSP heb je nu al 4 opties en dan nog een Mizen burr van Option-O.
En wellicht heeft Eureka iets aangekondigd maar dat is dan nog niet uit dus heb je nu ook niks aan en moet zich eerst maar eens bewijzen. Ze zijn wel goed bezig met inspelen op de markt. Voor 64mm SSP heb je nu al 4 opties en dan nog een Mizen burr van Option-O.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60