Re: Man en mes

922
Ik heb in zijn algemeenheid een bijna rotsvast vertrouwen in Japanse messen vanwege een historisch en complexe eet en snijcultuur. En kwaliteit zit wel in de haarvaten van die cultuur. Staalsoort en bewerking kan minder exclusief zijn, materiaal heft, bijzonder hout met hoorn bijvoorbeeld maakt het duurder. Op de foto zie je bijvoorbeeld geen exclusief heft, maar dat maakt denk de messen in kwalitatief opzicht niet minder. Kan niet zien of het lemmet dun is. Maakt het ook vaak wat duurder. Ook een subtiel geslepen vouw kan wat zeggen. Maar heb een goed gevoel van deze messen.




Re: Man en mes

923
ErikvW schreef:
ErikvW schreef: ma 15 jan 2024, 10:46 Ik was een beetje aan het rondzwerven op marktplaats en kwam zo in gesprek met een meneer (gebruikersnaam "cor") die gebruikte messen importeert en weer "tot leven" opwerkt. In alle communicatie krijg je het gevoel dat deze mijnheer ontzettend veel passie heeft voor deze insteek en ook absurd veel kennis. Slijpen doet hij in zijn beschikbare tijd, dus je hebt wat tijd om enthousiast te raken. Ik heb er een Yoshikane Nakiri besteld, die dit weekend net "af" is. Ik heb hem nog niet binnen, maar op zijn foto's is hij erg mooi. Ook het circulaire idee om staal van een dergelijke kwaliteit een extra leven te geven staat mij wel aan. Als referentie: deze is verzonden en alles 90 euro.

Mijn eerste echte Japanse, ik had al een tweetal "midrange" keukenmessen van Forged.
mes.jpg
"And now: for the final result!" Onder het genot van een mok Tanzania uit de Aeropress dit mooie mes uitgepakt. Ik vind hem mooi geworden, geweldig concept en LOEIscherp.

Tip: als je collega's je al een beetje typisch vinden omdat je zelf staat te klieren met je eigen meegebrachte koffie, dan helpt het uitpakken van een "hakbijl" niet voor het normaliseren van je imago... :twisted:
Wat een prachtige manier om je nerd-status te verstevigen!

Re: Man en mes

924
ErikvW schreef: vr 19 jan 2024, 13:08 "And now: for the final result!" Onder het genot van een mok Tanzania uit de Aeropress dit mooie mes uitgepakt. Ik vind hem mooi geworden, geweldig concept en LOEIscherp.
Heb je een website of ziets? Ik ben wel benieuwd, misschien ook iets voor mezelf.
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva = 2820 & een QM3000. Werkruimte: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola.
Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.