Even voorstellen, type koffiedrinker, gekozen halfautomaat

1
Hallo! Ik ben Ron. 61 jaar oud. Ruim een maand terug lid geworden van dit boeiende forum. Tijd om me even aan jullie, medeforumleden, voor te stellen.

Ik ben een echte zwarte koffie drinker. Bijna altijd espresso, soms lungo (“gewone zwarte koffie”). Op zijn tijd, zeker in in de koudere maanden, ben ik ook wel te porren voor een lekkere cappuccino Daarnaast heb ik ook veel interesse in het hele gebeuren in de koffiewereld. De teelt, het oogsten en wassen, het branden, espressomachines, leuke koffie/espressobars enz.

Tot voor kort zette ik de koffie met een volautomaat. Eigenlijk altijd best tot zeer tevreden met de kwaliteit en smaak van de brouwsels, zeker bij de laatste volautomaat, een Jura E-6. Maar zeker de laatste jaren begon het bij mij steeds meer te kriebelen om de overstap te gaan maken naar een halfautomaat. Om dan ook zelf wat meer te kunnen experimenteren en “spelen” met de factoren die bepalend zijn voor de smaak van je espresso. Vanaf vorig jaar najaar actief met mijn zoektocht begonnen en er drie maanden geleden een aangeschaft.

Het is een Bezzera Unica PID geworden. En ik ben er heel blij mee. Ik heb me bij het zoeken naar “de juiste machine” vooral laten leiden door mijn profiel van koffieliefhebber, zoals gezegd vrijwel alleen maar zwarte koffie en af en toe een cappuccino. In mijn beleving pas deze machine daar, heel goed bij.

De Bezzera Unica PID is een zogenaamde single boiler machine zonder warmtewisselaar (HX o.i.d). Dus tegelijkertijd koffiezetten en melk opschuimen kan ‘ie niet. Maar wat íe wel kan en dat vanwege de dubbele PID die íe heeft, is, is heel snel omschakelen van koffiezettemperatuur en temperatuur om melk op te schuimen. En ook andersom doet ie echt razendsnel. Dus die relatief weinige keren dat ik een cappuccino wil bereiden, werkt dat wat mij betreft heel goed op die manier. Met een druk op de knop zet ik dan de PID om van “coffee” naar “steam” en is íe binnen hooguit anderhalve minuut van 92 op 105-110 graden en heb ik goede stoom om de melk te gaan opschuimen. Dus dat gaat heel snel en goed. Maar als je bijna alleen maar latte koffies drinkt of voor meer dan een handvol mensen achtereenvolgend cappuccino’s of andere latte koffies wilt maken, dan kun je beter kiezen voor een machine die wel een warmtewisselaar heeft of wellicht nog beter eentje met een dual boiler.

Verder warmt ie behoorlijk snel op. De PID die de temperatuur van het water in de boiler aangeeft is echt binnen 2-3 minuten op de ingestelde temperatuur (meestal 92 graden) en de zetgroep (E61) is denk ik in minder dan 10 minuten zo heet dat je je handen eraan zou branden. Ik heb me laten vertellen dat dat voor een machine met een E-61 zetgroep best snel is.

De PID als functie op de halfautomaat was voor mij als espressodrinker een behoorlijk “harde eis”. Deze geeft mij nl. behoorlijk ruime mogelijkheden om door te experimenteren met de temperatuur de smaken nog beter naar boven te halen uit verschillende brandingen van koffiebonen. Bij licht gebrande bonen door de temperatuur via de PID te verhogen en bij donker gebrande juist te verlagen om overmatige bitterheid tegen te kunnen gaan. Deze PID is voor koffiebereiding in te stellen, tot op de graad nauwkeurig, van 80 tot 100 graden. En voor stomen van 100 tot 120 graden.

Als koffiemolen heb ik gekozen voor de Eureka Mignon Specialta. Ook die bevalt prima. Wel nog een beetje zoekende naar de juiste maalgraadinstellingen voor de verschillende koffievarianten in relatie tot de doorlooptijd van het zetten en de druk die de Bezzera hierbij opbouwt. Het aangeschafte koffieweegschaaltje met timer is hierbij in feite onmisbaar om tot de goede instellingen te komen.

Al met al ben ik erg in mijn nopjes de overstap naar een halfautomaat te hebben gemaakt. Natuurlijk ook omdat de machine zelf tezamen met de losse koffiemolen goed bevallen. Maar ook het kunnen hobbyen en experimenteren met maalgraad, temperatuur, verschillende brandingen van koffiebonen, vind ik een erg leuke bezighouden. Zeker gaat er nog wel eens wat fout. Bijna altijd doordat dan toch ik ongemerkt hier en daar een stap in de zogeheten workflow van het brewen van een espresso vergeet .Maar buiten die keren zijn de espresso’s over het algemeen zeker nog niet perfect maar toch zowel qua smaak, texture, cremalaag enz zeker al een stuk beter dan die uit mijn laatste volautomaat. Waar ik zoals gezegd eigenlijk ook altijd erg tevreden over was.
Laatst gewijzigd door RonBakker1964 op za 21 jun 2025, 13:56, 3 keer totaal gewijzigd.
Bijlagen

Re: Even voorstellen, type koffiedrinker, gekozen halfautomaat

6
MichaelvDuuren schreef: zo 22 jun 2025, 00:09 Welkom en veel plezier met het experimenteren!

Als tip voor het makkelijker zoeken en terughalen van je maak instellingen kan ik je deze instel wijzerplaat adviseren:
https://www.google.com/aclk?sa=L&ai=DCh ... QMw&adurl=
Afbeelding

Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Hi Michael. Dank voor de tip. Deze wijzerplaat had ik nog niet eerder gezien. Op de maalgraadknop zelf van de Specialita staan overigens ook cijfertjes voor het instellen van de maalgraad 0 t/m 7. Echter punt is, dat als je de maalgraad op fijn wilt afstellen je deze knop dus ook voorbij die 0 kunt draaien. Ofwel daarmee heeft íe geen vast nulpunt. Ik kwam daarachter toen ik bij het zetten van de maalgraad op 0, toch nog steeds een veel te korte extractietijd kreeg. En toen ik daarover contact zocht met CasaBarista, waar ik machine en molen gekocht heb, gaf men dat dus aan. Dus op zich lukt het nu wel om tot een dusdanige fijne maling te komen voor een goede extractietijd. Maar ik ben op moment wel een beetje mijn anker kwijt als het gaat om bij welk getal welke maalgraad nu goed is. Dat komt, heb ik aan den lijve ervaren, omdat op enig moment bij het fijner zetten van de maalgraad met die knop de maalschijven zelf op elkaar gedraaid zijn en niet verder kunnen. Maar de knop zelf kun je dan nog wel verder die kant opdraaien. Als die schijven strak op elkaar gedraaid zijn, merk je dat direct de eerstvolgende keer omdat íe dan niet wil malen en draai je de knop weer een stukje de andere kant op en is het weer opgelost. Maar ik heb ook een keer gehad dat ik dacht dat ik nu het juiste getal gevonden had voor de maalgraad voor een espresso, zat er na een minuut extraheren nog maar een bodempje vocht in het kopje en uiteraard niet te nassen. Zou mooi zijn als deze wijzerplaat hierin een oplossing kan bieden en zo niet of jij of andere forumleden me verder kunnen helpen om tot een "blijvende"goede afstelling van de molen te komen.
Bijlagen

Re: Even voorstellen, type koffiedrinker, gekozen halfautomaat

7
HanR schreef: za 21 jun 2025, 23:32 Gefeliciteerd met je overstap naar een halfautomaat.
In zijn soort een uitstekende keuze.
Wat je aanhaalt, inderdaad gaat wisselen tussen koffie- en stoomtemperatuur erg snel.
Vrij lage stoomtemperatuur in tegenstelling tot de machientjes met een kleinere boiler.
Toch stoomt ie erg goed.

Koffie distribueren doe je met een vrachtwagen.
Hi HanR. Dank je voor je reactie. Welke automaat gebruik je zelf ? Overigens dacht ik dat de single boiler van de Unica PID best wel vrij klein is. Ik moet 'm wanneer ik de machine "koud" inschakel dan ook altijd eerst de linkse schakelaar aanzetten en de hendel van de stoompijp openzetten en dan pas de aan/uit schakelaar zelf. Dit omdat de boiler zich dan nog moet vullen met water en je dan niet het risico loopt dat íe droogkookt en stuk gaat. (Had hiervoor even een Lelit Mara X als voorloopapparatuur maar daar hoefde dit dan weer niet op). Verder m.b.t. de stoomtemperatuur. Begrijp ik goed dat jij die vrij laag vindt ? Ik heb tot nu toe op 105 of 110 graden gestoomd en melk opgeschuimd. Dat gaat dan eigenlijk ook behoorlijk snel en is de melk echt wel goed heet. Bij nog hogere temperaturen is het risico dat je dan de eiwitten kapot koopt en de melk veel van zijn smaak verliest.

Even voorstellen, type koffiedrinker, gekozen halfautomaat

8
RonBakker1964 schreef:
MichaelvDuuren schreef: zo 22 jun 2025, 00:09 Welkom en veel plezier met het experimenteren!

Als tip voor het makkelijker zoeken en terughalen van je maak instellingen kan ik je deze instel wijzerplaat adviseren:
https://www.google.com/aclk?sa=L&ai=DCh ... QMw&adurl=
Afbeelding

Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Hi Michael. Dank voor de tip. Deze wijzerplaat had ik nog niet eerder gezien. Op de maalgraadknop zelf van de Specialita staan overigens ook cijfertjes voor het instellen van de maalgraad 0 t/m 7. Echter punt is, dat als je de maalgraad op fijn wilt afstellen je deze knop dus ook voorbij die 0 kunt draaien. Ofwel daarmee heeft íe geen vast nulpunt. Ik kwam daarachter toen ik bij het zetten van de maalgraad op 0, toch nog steeds een veel te korte extractietijd kreeg. En toen ik daarover contact zocht met CasaBarista, waar ik machine en molen gekocht heb, gaf men dat dus aan. Dus op zich lukt het nu wel om tot een dusdanige fijne maling te komen voor een goede extractietijd. Maar ik ben op moment wel een beetje mijn anker kwijt als het gaat om bij welk getal welke maalgraad nu goed is. Dat komt, heb ik aan den lijve ervaren, omdat op enig moment bij het fijner zetten van de maalgraad met die knop de maalschijven zelf op elkaar gedraaid zijn en niet verder kunnen. Maar de knop zelf kun je dan nog wel verder die kant opdraaien. Als die schijven strak op elkaar gedraaid zijn, merk je dat direct de eerstvolgende keer omdat íe dan niet wil malen en draai je de knop weer een stukje de andere kant op en is het weer opgelost. Maar ik heb ook een keer gehad dat ik dacht dat ik nu het juiste getal gevonden had voor de maalgraad voor een espresso, zat er na een minuut extraheren nog maar een bodempje vocht in het kopje en uiteraard niet te nassen. Zou mooi zijn als deze wijzerplaat hierin een oplossing kan bieden en zo niet of jij of andere forumleden me verder kunnen helpen om tot een "blijvende"goede afstelling van de molen te komen.
Een van de voordelen is dat je het zogenoemde 0 punt zelf kan instellen door deze eerst op te zoeken met de knop en daarna de meter erin te plaatsen met de wijzer op 0
Tevens heeft zo’n grote wijzerplaat het voordeel dat je nauwkeuriger kan verstellen en terugvinden. Je kan hele kleine aanpassingen doen die goed zichtbaar zijn door de grote wijzerplaat zodat je weet wat je doet/gedaan hebt.

Persoonlijk vond ik dit een van de beste, zo niet de beste aanpassing die ik aan mijn Eureka gedaan heb.

En het klopt dat je verder kunt draaien als de schijven elkaar raken. De schijven raken elkaar dan lichtjes en dan kun je nog verder/fijner verstellen. Tot het punt de schijven vast beginnen te lopen, dat moet je niet hebben.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk mop