Hi ToxiqToxiq schreef: do 30 okt 2025, 08:28 Ik heb een overzichtje gemaakt met wat punten nu weet ik nog niet precies welke waarde/belang ik daar aan moet hechten
- Dubbele boiler - er word hier wel veel cappucino gedronken, de langere opwarmtijd is met een (slimme) tijdklok wel te regelen
- PID - maakt dit groot verschil ?
- Rotatiepomp - een stuk stiller lees ik, maar zijn ze ook sterker/duurzamer ?
- Dubbelwandige stoompijp - een jaar of 7 in de horeca gewerkt, het enkelwandige pijpje koekt ind wel aan
Vergeet ik nog iets waar ik op moet letten ?
- E61 zetgroep - die zie ik geregeld terugkomen... is dit de heilige graal bij een bepaald prijssegment of word de huid te duur verkocht ?
qua merken is er ook nogal wat te koop zeg....
Sage, Leilit, Profitec, Bezerra, Rocket, ECM dat lijken de merken die bijna allemaal wel machines hebben met bovenstaande punten en/of ongeveer binnen budget
Zijn er nog merken die ik bovenaan zou moeten zetten op basis van kwaliteit, duurzaamheid, service, of wellicht juist merken die ik beter links laat liggen
Duits of italiaans
word ik al lastig met al mijn vragen![]()
Ik heb driekwart jaar terug een dergelijke zoektocht gedaan voor overstap van de volautomaat (Jura E6) naar een halfautomaat. Ik ben uiteindelijk uitgekomen op de Bezerra Unica PID. Dit is een single boiler machine met een dubbele PID. Daar over zometeen iets meer. Waar ik me in mijn zoektocht vooral heb door laten leiden is door het type koffiedrinker die wij beiden zijn. Wij drinken vooral zwarte koffie (espresso of lungo) maar drinken op zijn tijd ook graag een heerlijke en goed warme cappucino met een mooie foam laag erop. Nou ook in die laatste is deze Bezerra hartstikke goed. Dankzij met name genoemde dubbele PID. Daarbij wel de opmerking dat als je inderdaad echt veel en vaak cappucino drinkt c.q. regelmatig voor meer dan een paar mensen direct achter elkaar cappucino's wilt kunnen maken, dan is een boiler met een HX warmtewisselaar of een dubbele boiler toch wel handiger.
Met genoemde dubbele PID op deze Bezerra kun je best wel heel snel omschakelen van koffietemperatuur (80-100 gr) naar stoomtemperatuur (100-120 gr). Afhankelijk van de periode van het jaar kan ';ie van bijv 92 graden koffietemperatuur opwarmen naar bijv 105 gr stoomtemperatuur. En ook terugschakelen van hoog naar laag gaat best heel snel. Maar... je moet wel elke ronde van maken van (max 2 capucino's) heen en weer schakelen van koffie temperatuur naar stoom temperatuur en weer terug voor "de volgende ronde". En met een HX of dubbele boiler hoeft dat weer niet. De PID zelf ,bijv voor koffietemperatuur tussen 80-100 kun je op de graad nauwkeurig binnen die range instellen. Vooral interessant voor m.n. drinkers van zwarte koffie zoals wij, om daarmee te kunnen "spelen" bij verschillende brandingen van koffie, maar misschien minder relevant als je vooral koffie met latte drinkt. Tenslotte vind ik een voordeel van de single boiler dat hij best heel snel goed opwarmt. En dat bij de E61 zetgroep die op deze machine zit. Binnen een paar minuten is de boiler zelf op de , op de PID ingestelde, temperatuur van bijv 92 graden. En binnen hooguit 10 min is de zetgroep zelf op temperatuur. Kun je dan beter maar niet meer met je blote hand proberen vast te pakken. I.g.v. een HX of dubbele boiler hoor ik vaak dat dit opwarmen inderdaad veel langer duurt. Maar goed, dat kun je natuurlijk weer met bijv. een tijdschakelaar denk ik redelijk goed ondervangen.
Hoop dat je hiermee iets kunt. Succes met je zoektocht en ben benieuwd waar je op uit gaat komen.
Groet,
Ron

