Peregrine schreef: za 22 nov 2025, 00:13
Dank je. Ik zie dat er genoeg aanbod is voor dergelijke losse systemen zonder stroom. Waardeer het meedenken hoor. Maar ik opteer toch liever voor iets met stroom waar ik zowel espresso mee zet als melk met kan opschuimen.
Ben benieuwd naar jullie gedachten en adviezen over onderstaande.
Peregrine schreef: vr 21 nov 2025, 12:32
Dus, we hadden al de La Pavoni Cellini mini maar wat hier al aangegeven, de profitec go of Gaggia classic zijn ook prima opties. Qua afmetingen komen die aardig overeen. Dan is het alleen nog een keus of je wel of geen PID wil (de Gaggia heeft die zo te zien niet) en waar ze je de meest consistente koffie mee. De profitec spreekt me wel aan met zijn volledig RVS binnenwerk en temperatuurcontroller. De Cellini mini is natuurlijk zo klassiek als het maar zijn kan (en duurzame kwaliteit).
Wat zijn jullie gedachte? Ik ben nog redelijk nieuw op dit vlak.
Benieuwd of er hier überhaupt écht foute keuzes in te maken zijn.
Ik denk dat de Profitec Go functioneel wel het meeste te bieden heeft, maar het is ook een van de duurste op de lijst. Ik denk niet dat de Gaggia mindere koffie kan maken omdat het geen PID heeft. Het idee van een PID kan soms een beetje misleidend zijn. Als jij daarvoor twee keer meer wilt betalen, dan kan dat gewoon want je moet er een goed gevoel ook bij hebben, er zijn niet zozeer foute keuzes. Althans, ik ben van mening dat je dat niet zo hoeft te zien. Het zijn allemaal machines van min of meer dezelfde categorie. Er zijn veel duurdere machines op de markt die geen PID hebben, maar toch beter zijn.
Ik heb de Profitec Go ook ongeveer een jaar gehad en daarmee kon ik hele lekkere koffie maken als alles goed ging(doorlooptijd). Maar ik heb ook de meeste koffie door de goot gespoeld omdat de doorlooptijd niet goed was. Dus, consistent? Niet waar ze in uitblinken, en al helemaal niet als je vaker van bonen wisselt en je puck prep een keer niet goed is. Dat is vaak het geval met machines in die prijscategorie: ze vragen om meer nauwkeurigheid en dus meer van jouw barista-skills. Ik zou me dus niet zo heel veel druk maken om of de Gaggia beter is, of de Profitec, of de Cellini. Een Sage Bambino doet het ook wel als alles goed gaat.
Het voordeel van zo’n hevelmachine zoals de La Pavoni en Strietman is dat ze vergevingsgezind zijn. Dat wil zeggen dat een doorlooptijd van 15 seconden of 25 seconden niet zo een dramatische verschil uitmaakt, temperatuur een paar graden hoger of lager ook niet. Je krijgt er altijd iets drinkbaars uit, je slagingspercentage is dus hoger.
Met de Strietman was het bijna onmogelijk om een slechte, ondrinkbare shot te maken. Zelfs als een shot in 10 seconden doorloopt, was dat prima drinkbaar.
De La Pavoni is vele malen goedkoper en kan dat ook, maar heeft als zwakte dat je er niet meerdere achter elkaar kunt maken omdat het gevoeliger is voor oververhitting van de groep. Vandaar dat mensen hiervoor een upgrade doen door middel van een isolator.
Maar bijvoorbeeld de Londinium machines, zoals de Vectis, zijn ook geweldig en heel compact. De hevel kun je demonteren en dan blijft er maar een kleine, compacte machine over. Echter, in prestaties is het vele malen superieur aan een Profitec Go en dergelijke. En ook nog eens geen PID

Het enige verschil is dat je aan een hevel duwt of trekt.
Als je met een Cellini of Go 5 van de 10 fantastische shotjes hebt dan heb je met iets als een Vectis 9 van de 10 goed, bij wijze van.
Ik denk dat je nu meer verward bent dan verhelderd en niet echt hebt gezien wat je wilde lezen
