Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

141
winkje schreef: vergeet het dunne pizzaplaatje; die gaat simpelweg niet voldoende warmte opslaan.
Oké ik heb deze twee besteld:

http://www.groenebouwmaterialen.nl/a-26 ... r-2-stuks/

Dan heb ik 6cm dikte, op elkaar gestapeld.
winkje schreef:begin met een eerste broodje in een afgesloten pan te bakken
Ik zag die "Dutch Oven" systemen, maar dat is dan weer een gevaarte dat ik moet gaan zoeken / kopen, dan kan ik beter nu heel primitief in de keuken-oven met wat water mijn eigen behelpen en dan als het eerste broodje een beetje eetbaar is, en het dus allemaal een groot succes is, een serieuze broodoven gaan kopen. En intussen het een beetje simpel houtje touwtje doen.

Een van de aardigheden van het broodbaken leek me wel dat het allemaal bijna niks kost ;-) dus die illusie wil ik even koesteren.
winkje schreef:Veel traditionele hete lucht ovens verwijderden de stoom uit een oven waardoor een brood simpelweg te snel 'afsluit'
Volgens mij heb ik nu een hele simpele oven. Eentje met een warmte-element bovenin en misschien ook onderin. pas toen ik hier al enkele jaren woonde realiseerde ik me dat er een oven zat, ik had er eigenijk nooit op gelet dat die donkere wand met handvat ook open kon. Ik kook ook bijna nooit, heb meestal van alles op de gaspitten liggen, administratie en dergelijke.
winkje schreef:Meer info via http://www.broodbakforum.nl
Oh jee ik voel al bijna een nieuwe hobby bij mijn eigen opkomen rijzen van binnenuit!
winkje schreef:Kneden met de hand is goed te doen; goed mengen is bijna moeilijker. Ik zou je willen meegeven vooral naar de strech & fold of slap & fold techniek te kijken.
Ik ga de boeken lezen en video's kijken en ben dan hopelijk voldoende voorbereid als eind van de week de desem staat te popelen!
winkje schreef: Bread van Hamelmann (technisch boek, moet je aanspreken) en het eerste boek van Tartine Bakery, Chad Robertson, waarin oa het hierboven beschreven brood staat.
Dank, houd ik in de gaten / op mijn lijstje, eerst de twee zeer uitgebreide pillen die er sinds vanochtend liggen eens van binnen bekijken.

https://www.amazon.com/Bread-Bakers-Boo ... 1118132718

https://www.amazon.com/Tartine-Bread-Ch ... 0811870413
winkje schreef:Naast fanatieke thuisbakker met een Rofco oven
Welke heb jij, de B5?

http://www.rofco.be/ovens.html
b5.jpg
Mooie plek bij die bakkersvriend!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

144
mijn pampje heeft nu daadwerkelijk zijn eerste eten gehad, morgenochtend weer etc. In het weekeinde zou ik het eerste zuurdesembrood moeten kunnen klaar maken denk ik.

@Frans, voor gewoon brood kan je gelijk al aan de slag hoor, heb je alleen meel, gist, water etc nodig. Kun je ook in de oven afbakken op je steen door er gewoon een bolbrood van te vormen. Ik bak altijd in blik, dus met zuurdesem gaat ie gewoon op het bakblik, ik doe er niet zo moeilijk over :)
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

145
mutsje schreef:@Frans, voor gewoon brood kan je gelijk al aan de slag hoor, heb je alleen meel, gist, water etc nodig.
ja klopt maar vroeger gebruikte ik al geen gist. Ik heb eind jaren negentig wel een 'broodbakmachine' gehad waar een mix in ging waar "alles" al in zat en daar zat natuurlijk gist in maar dat telt niet, daar was geen kunst aan en ik heb dat ding al snel weggegeven.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

146
Zo'n onding hebben wij ook gehad die zelf mixte enzo. Ik maak het nu met keukenmachine (het kneedwerk) en doe het in twee keer rijzen dan oven in. Dit zuurdesembrood maken doe ik er voor de lol bij. Bolletjes maken is ook leuk :) en kids zijn er dol op.
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

147
Ik gebruik de broodbakmachine voor het kneden, scheelt plakkerige vingers. Hier nog een recept dat voor mij wel werkte (gebruikte hem in het begin een paar keer). Ze hebben nog wel meer over de zuurdesem te lezen. https://www.weekendbakery.com/posts/sou ... n-naturel/" onclick="window.open(this.href);return false;

Over timing enzo: je kunt de zuurdesem op allerlei momenten in het broodwordingsproces in de koelkast doen om de boel te rekken. Heb wel eens een kleine week over een broodje gedaan, werkte toch nog. Beetje planning is wel handig maar je kunt het dus getrapt doen.
VBM Domobar Super, Mazzer Pharos, Mahlkonig Guatemala, een boel filterspullen, en een Quest M3 die al lang ligt te wachten :)