bobbee schreef:@3aan schreef:200 gram tarwemeel en 300 gram tarwebloem, 3 gram keukenzout en gram bakpoeder (droge gist) door elkaar gehusseld met de menselijke kneedhaken, en toen 250 gram lauw water doorheen geroerd, dat was te weinig en er nog zo'n 80 gram aan toegevoegd, lekker vieze jatten, toen in het kastje eerst afgedekt met folie en toen de deksel erop.
Als dit goed gaat een paar keer herhalen en dan de Desem aanspreken.
Ik begrijp het niet. (Niet lullig bedoeld maar serieus!) Bakpoeder is geen droge gist. En als het goed gaat de desem aanspreken? Wanneer gaat het goed genoeg voor de desem en wat is dan het vervolgplan. Ik snap het project, het plan niet.
Even schaamteloos gejat van een andere site zodat we hier ook duidelijkheid in hebben (bakpoeder vs gist (droog of vers)
Gist en bakpoeder worden beiden gebruikt om deeg te laten rijzen. Bakpoeder is een chemisch rijsmiddel en gist een natuurlijk rijsmiddel.
Bakpoeder is een chemisch middel dat aan het deeg wordt toegevoegd om het te laten rijzen. Doordat er geen andere geur- en smaakstoffen gevormd worden, zoals bij gist wel het geval is, zal de smaak van het gebakken product niet veranderen, afgezien van een hoeveelheid zout die in het deeg achterblijft.
Bakpoeder bestaat meestal uit gelijke hoeveelheden dubbelkoolzure soda (natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3)) en citroen- of wijnsteenzuur. Als aan bloem bakpoeder wordt toegevoegd verkrijgt men zelfrijzend bakmeel.
Gisten zijn eencellige schimmels. Gist is in staat om suiker om te zetten in alcohol en koolzuur.
Bij het bakken van bijv. brood wordt gebruikgemaakt van de omzetting naar koolzuurgas, om het deeg te laten rijzen.
Bronnen:
nl.wikipedia.org/wiki/Bakpoeder
nl.wikipedia.org/wiki/Gist
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven