Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

181
200 gram tarwemeel en 300 gram tarwebloem, 3 gram keukenzout en gram bakpoeder (droge gist) door elkaar gehusseld met de menselijke kneedhaken, en toen 250 gram lauw water doorheen geroerd, dat was te weinig en er nog zo'n 80 gram aan toegevoegd, lekker vieze jatten, toen in het kastje eerst afgedekt met folie en toen de deksel erop.

Als dit goed gaat een paar keer herhalen en dan de Desem aanspreken.
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

182
cremalover schreef:
Makster schreef:Best een leuk topic! Laat ik nu toevallig een Kamado (black bastard) hebben. Van het weekend maar is een Dutch Oven scoren en zelf broodbakken. Dank u allen voor de inspiratie!
Een nep Green Egg. :mrgreen:

Ik dacht dat het over een Varaan ging? :)
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

184
Makster schreef:
cremalover schreef:
Makster schreef:Best een leuk topic! Laat ik nu toevallig een Kamado (black bastard) hebben. Van het weekend maar is een Dutch Oven scoren en zelf broodbakken. Dank u allen voor de inspiratie!
Een nep Green Egg. :mrgreen:
Klopt, maar het is gelukkig ook geen Auplex ;)
wil ik ook wil ik ook. Heb een Weber omdat ik die voor 45 euro kon kopen nieuw ipv 140 :P maar we gaan offtopic van brood naar BBQ ? iets van nieuwe topic openen?
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven

Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

185
@3aan schreef:200 gram tarwemeel en 300 gram tarwebloem, 3 gram keukenzout en gram bakpoeder (droge gist) door elkaar gehusseld met de menselijke kneedhaken, en toen 250 gram lauw water doorheen geroerd, dat was te weinig en er nog zo'n 80 gram aan toegevoegd, lekker vieze jatten, toen in het kastje eerst afgedekt met folie en toen de deksel erop.

Als dit goed gaat een paar keer herhalen en dan de Desem aanspreken.
Ik begrijp het niet. (Niet lullig bedoeld maar serieus!) Bakpoeder is geen droge gist. En als het goed gaat de desem aanspreken? Wanneer gaat het goed genoeg voor de desem en wat is dan het vervolgplan. Ik snap het project, het plan niet.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

186
bobbee schreef:
@3aan schreef:200 gram tarwemeel en 300 gram tarwebloem, 3 gram keukenzout en gram bakpoeder (droge gist) door elkaar gehusseld met de menselijke kneedhaken, en toen 250 gram lauw water doorheen geroerd, dat was te weinig en er nog zo'n 80 gram aan toegevoegd, lekker vieze jatten, toen in het kastje eerst afgedekt met folie en toen de deksel erop.

Als dit goed gaat een paar keer herhalen en dan de Desem aanspreken.
Ik begrijp het niet. (Niet lullig bedoeld maar serieus!) Bakpoeder is geen droge gist. En als het goed gaat de desem aanspreken? Wanneer gaat het goed genoeg voor de desem en wat is dan het vervolgplan. Ik snap het project, het plan niet.
Even schaamteloos gejat van een andere site zodat we hier ook duidelijkheid in hebben (bakpoeder vs gist (droog of vers)

Gist en bakpoeder worden beiden gebruikt om deeg te laten rijzen. Bakpoeder is een chemisch rijsmiddel en gist een natuurlijk rijsmiddel.
Bakpoeder is een chemisch middel dat aan het deeg wordt toegevoegd om het te laten rijzen. Doordat er geen andere geur- en smaakstoffen gevormd worden, zoals bij gist wel het geval is, zal de smaak van het gebakken product niet veranderen, afgezien van een hoeveelheid zout die in het deeg achterblijft.
Bakpoeder bestaat meestal uit gelijke hoeveelheden dubbelkoolzure soda (natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3)) en citroen- of wijnsteenzuur. Als aan bloem bakpoeder wordt toegevoegd verkrijgt men zelfrijzend bakmeel.

Gisten zijn eencellige schimmels. Gist is in staat om suiker om te zetten in alcohol en koolzuur.
Bij het bakken van bijv. brood wordt gebruikgemaakt van de omzetting naar koolzuurgas, om het deeg te laten rijzen.

Bronnen:
nl.wikipedia.org/wiki/Bakpoeder
nl.wikipedia.org/wiki/Gist
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven

Re: RE: Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

187
mutsje schreef:
bobbee schreef:
@3aan schreef:200 gram tarwemeel en 300 gram tarwebloem, 3 gram keukenzout en gram bakpoeder (droge gist) door elkaar gehusseld met de menselijke kneedhaken, en toen 250 gram lauw water doorheen geroerd, dat was te weinig en er nog zo'n 80 gram aan toegevoegd, lekker vieze jatten, toen in het kastje eerst afgedekt met folie en toen de deksel erop.

Als dit goed gaat een paar keer herhalen en dan de Desem aanspreken.
Ik begrijp het niet. (Niet lullig bedoeld maar serieus!) Bakpoeder is geen droge gist. En als het goed gaat de desem aanspreken? Wanneer gaat het goed genoeg voor de desem en wat is dan het vervolgplan. Ik snap het project, het plan niet.
Even schaamteloos gejat van een andere site zodat we hier ook duidelijkheid in hebben (bakpoeder vs gist (droog of vers)

Gist en bakpoeder worden beiden gebruikt om deeg te laten rijzen. Bakpoeder is een chemisch rijsmiddel en gist een natuurlijk rijsmiddel.
Bakpoeder is een chemisch middel dat aan het deeg wordt toegevoegd om het te laten rijzen. Doordat er geen andere geur- en smaakstoffen gevormd worden, zoals bij gist wel het geval is, zal de smaak van het gebakken product niet veranderen, afgezien van een hoeveelheid zout die in het deeg achterblijft.
Bakpoeder bestaat meestal uit gelijke hoeveelheden dubbelkoolzure soda (natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3)) en citroen- of wijnsteenzuur. Als aan bloem bakpoeder wordt toegevoegd verkrijgt men zelfrijzend bakmeel.

Gisten zijn eencellige schimmels. Gist is in staat om suiker om te zetten in alcohol en koolzuur.
Bij het bakken van bijv. brood wordt gebruikgemaakt van de omzetting naar koolzuurgas, om het deeg te laten rijzen.

Bronnen:
nl.wikipedia.org/wiki/Bakpoeder
nl.wikipedia.org/wiki/Gist
Heb je dit voor mij gekopieerd? Ik weet wel wat gist en wat bakpoeder is maar daar gaat het mij niet om. Bakpoeder gebruik je totaal anders dan gist, en er wordt bakpoeder genoemd met daarachter tussen haakjes droge gist en dat kan dus helemaal niet want het is wat anders. Daarom snap ik het niet.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!