Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

593
Broodje 6. Om en nabij hetzelfde recept nog steeds. Dit keer eens geprobeerd met slechts 15g desem in het voor-deeg zoals in het recept aangegeven. En deze keer dit voordeeg niet op kamertemperatuur weggezet maar dichtbij een koud raam op de vensterbank. Bleek het vanochtend nog niet wakker. In de loop van de dag kwam het wel op gang. Na verdubbeling aan het brood begonnen, dit langer gekneed dan anders, dan een half uur laten staan, dan de rest van het water (en wat meer water) erbij met het zout, weer een poosje stevig gekneed, daarna in het mandje. Rijzen leek er totaal niet van te komen hoewel het deeg 25ºC was. Pas na een uur of vijf was het wat gerezen, maar nog niet tot de hoogte van het mandje. Toch in de oven gedaan, met 10ml water in een klein bekertje ernaast binnen in de "dutch oven". Na 25 minuten de halve pan verwijderd, een ruim kwartier later het brood uit de oven gehaald.
loaf-6-01-L1030191-22-december-2016.jpg
loaf-6-02-L1030192-22-december-2016.jpg
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

594
Vandaag het recept gevolgd wat die meneer in het youtube filmpje had aangegeven. Maar tandjes deeg werd veel te klef om mee te werken. Is dus flink gehydrateerd in het mandje gegaan. Benieuwd wat het gaat worden morgenochtend, moet 12 uur staan, dus iets langer want ik ga niet voor 0700 me nest uit :)
Als iemand recept uitgeschreven wil, ik heb het op de koelkast hangen ;)
Afbeelding

Ik dacht dus ik laat em overnacht rijzen , maar het deeg dacht er anders over. Resultaat van het videofilmpje van Kabouter :)
Afbeelding
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven

Re: Te smerig om te drinken

595
Sourdough library

Our sourdough library: a unique collection of natural ferments providing a range of flavours
In 2013 we launched our «Puratos Sourdough Library» in the Center for Bread Flavour in Saint-Vith, Belgium. It gathers an authentic collection of sourdoughs (of different flavours) from all over the world. Our initiative has provided a real heritage source for bakers and consumers around the world.

Our aim is to preserve the biodiversity of leaven agents and the know-how on using sourdough in bakery.



http://www.poppr.be/virtualtour/puratos/#p=scene_p1

http://www.puratos.com/commitments/next ... gh-library

Geatapatalked
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

596
Vandaag het recept van het youtube filmpje gevolgd echter 200gr volkoren meel gebruikt (whole weat) en 260 gr bloem. Merk wel dat het aantal grammen aan water omhoog moet omdat de volkoren nogal dorstig is. De structuur is in orde, mooi fijn echter het rijzen heeft het deeg moeite mee. Moet wel zeggen ik doe dit binnen 8 uur en niet 24 uur.

Afbeelding
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

598
fransg schreef:Keurig!

Ik zou al in bed liggen maar het deeg dat een uur geleden gerezen zou zijn en de oven in zou kunnen is nog maar nauwelijks ontwaakt.

Dus het wordt een latertje.
Ja ik heb gemerkt dat je soms op blijft omdat je deeg niet wil doen wat je eigenlijk graag wilt dat het zou doen. Het is een eigenwijs broedje met een eigen willetje. Ik heb nu inmiddels geheel tegen mijn zin al twee broedplaatsen staan van het zwarte gedruis dat je leven stuurt zoals zij het willen. Op het moment dat zij in opstand komen moet jij volgen, of je wil of niet. Anders bedingen zij dat jij de volgende dag honger moet lijden.
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

600
bobbee schreef:Mooi brood, goed gelukt!
Met meer hydratatie zou het deeg meer moeten rijzen. Maar dat wordt voor den volgende keer. Nu staan er twee boze bakjes te stuiteren op het aanrecht, pak mij nee mij. Het wordt tijd om oude punk nummers op te zetten en in totale vergetelheid te zakken zodat den kweekjes genegeerd kunnen worden.
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven