Leuk om te zien!
Het gerommel met het filtertje dat je hier ziet was voor mij ook een reden om ze niet te gebruiken.
Een zaak in Ho Chi Minhstad (opgezet door een Nederlander) gebruikt overigens een aangepast 'phin' filter. Die gebruikt niet dat filtertje dat hij in de video bovenop de koffie legt, maar een extra microfilter onderin. Dat filter lijkt een beetje op de metalen filters die je ook voor een Aeropress kan kopen. Ik had er een mee moeten nemen..
Hoe dan ook, ik doe het als volgt:
Voor 2 koppen:
- 21 gram koffie, Trang Nguyen Creative 1
- Om en nabij 320 gram water, 96 graden
- Standaard V60 filter
- V60 decanter
- 2 eetlepels gecondenseerde melk per kopje. In Vietnam gebruiken ze het merk Longevity, maar dat is grappig genoeg eigendom van Friesche Vlag. Ik haal hier dus Friesche Vlag
De procedure is vrij standaard v60, volgens mij:
1. Water opwarmen, gecondenseerde melk in kopjes doen
2. Filter spoelen met heet water, water weggooien
3. koffie in filter
4. 50 gram water opschenken
5. 30 seconden bloom
6. Opgieten tot ongeveer 200 gram
7. Koffie 1 keertje doorroeren
8. Laten zakken, daarna de rest opgieten
9. Wachten tot alles is doorgelopen
10. Koffie in kopjes gieten, bovenop de melk
11. Doorroeren, klaar. Genieten.
Het mag lekker zoet zijn, de koffiesmaak blijft zeer goed overeind.
Toch te zoet naar je smaak? Volgende keer minder melk. Te bitter? Meer melk.
Zomer? Long drink glas met ijsblokjes vullen, koffie overgieten wanneer die klaar is, rietje erin.
Als ik alleen voor mezelf zet, gebruik ik de V60 dripper op een glas, dan heb je toch een beetje dat kekke druppel effect van de koffie op de melk
