Crema laag

1
Dag allen,

Ben nog vrij nieuw en mijn naam is Hasan. Ik wil jullie allereerst enorm bedanken voor alle info op de forum, helpt mij echt enorm!!

Heb al een tijdje een Isomac Giada en loop steeds tegen het probleem aan dat ik geen tijgerstreepjes krijg bij mijn espresso (dubbele shot). Ik vraag me af of mijn cremalaag zo goed is en of jullie tips hebben om die beter te krijgen. Zie foto’s. Mn apparaat doet er ongeveer 26-27 seconden over, volgens mij is dat niet het probleem. Toch?
Bijlagen

Re: Crema laag

2
Ik denk dat we nog wat extra info nodig hebben om iets te kunnen zeggen over wat evt beter kan.
Welke koffie: datum geroosterd, brander? Origine/samenstelling? Gewicht gemalen koffie, gewicht espresso en vooral: hoe smaakt het?

Mooie foto in elk geval.
DE1+ 1.1 || KINU M47,M68 || Niche || Behmor 1600 PLUS

Re: Crema laag

3
martinierius schreef:Ik denk dat we nog wat extra info nodig hebben om iets te kunnen zeggen over wat evt beter kan.
Welke koffie: datum geroosterd, brander? Origine/samenstelling? Gewicht gemalen koffie, gewicht espresso en vooral: hoe smaakt het?

Mooie foto in elk geval.
Hoi,

Bedankt voor je snelle reactie! Koffie is voor zover ik weet vorige week geroosterd. Heb het hier in Amsterdam gekocht bij een brander. Gewicht etc. Heb ik weinig info over, heb het niet gewogen. Smaakt in ieder geval wel lekker hoor! Ik was alleen benieuwd wat de echte koffiemasters van mijn cremalaag vinden en of ik
Per se tijgerstreepjes moet hebben voor goede espresso. Want vind jij?

Re: Crema laag

4
Tijger strepen gaan natuurlijk niet bijdragen aan de smaak, behalve als je proeft met je ogen.

Je kunt je temperatuur iets omhoog gooien of expres iets te fijn malen om het te veroorzaken maar het is geen must, je espresso smaakt immers al goed.
De tijgerprint ontstaat door het eerst beetje espresso dat in het kopje loopt, dat moet diep donker reebruin zijn, de volgende goudgele crema breekt dat op in een mooie print.

Re: Crema laag

5
Maal inderdaad eens een stuk fijner en ga voor 50 seconde doorlooptijd. Dan heb waarschijnlijk hele mooie tijgerstrepen en een waardeloos smakende espresso :mrgreen: . Zou me er niet te druk om maken want hij gaat er niet beter van smaken.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: Crema laag

6
Allemaal hartstikke bedankt voor de reacties. Ik ben nu al blij dat ik me heb aangemeld hier. Ik zal de komende weken ook zelf een maler kopen en echt veel info te vinden hier!

Super tof om onderdeel te zijn van gemeenschap hier.

Re: Crema laag

7
Je koffie is dus oud. Zodra koffie meer dan 5 minuten geleden gemalen is is het oud. Dat je bonen vorige week gebrand waren doet daar niets aan af. Er is nu geen verschil in de koffie die je nu gebruikt en die uit de supermarkt. Daar ligt dan nu ook meteen de oorzaak van je "probleem".
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: Crema laag

8
Ik zie dat je een maler wilt aanschaffen, pak dan niet de goedkoopste of een maler met Messen!
Kijk eens naar een bezzera bb005 of op marktplaats voor een ex horeca maler.

Succes.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Crema laag

9
Erik82 schreef:Je koffie is dus oud. Zodra koffie meer dan 5 minuten geleden gemalen is is het oud. Dat je bonen vorige week gebrand waren doet daar niets aan af. Er is nu geen verschil in de koffie die je nu gebruikt en die uit de supermarkt. Daar ligt dan nu ook meteen de oorzaak van je "probleem".
Hoi Erik,

Duidelijk! Super bedankt voor je reactie. Ik zal op internet zoeken naar branders in de buurt en ik moet ook zo snel mogelijk een maler kopen.

Re: Crema laag

10
bobbee schreef:Ik zie dat je een maler wilt aanschaffen, pak dan niet de goedkoopste of een maler met Messen!
Kijk eens naar een bezzera bb005 of op marktplaats voor een ex horeca maler.

Succes.
Hoi,

Thanks voor de tip. Ik zal even op marktplaats kijken. Ziet er in ieder geval wel compact uit ook. Gezien het feit dat ik in Amsterdam woon (kleine woonruimte) is dat wel ideaal voor mij.

Ik zal jullie op de hoogte houden als ik meer 'tools' heb.